Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Δίκταμο: Το διάσημο βότανο της Κρήτης και πρώτο αντισηπτικό της αρχαιότητας

Κι όμως ο δίκταμος ή έρωντας (Origanum dictamnus),όπως τον αποκαλούμε στην Κρήτη, ήταν το πρώτο αντισηπτικό της αρχαιότητας.

Πρόκειται για το πιο φημισμένο από τα κρητικά ενδημικά φυτά και λόγω των ιδιοτήτων του αλλά και εξαιτίας της δυσκολίας που έχει η συλλογή του στην άγρια του μορφή.

Ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης, όταν προ διετίας περίπου είχε βρεθεί στην Κρήτη για να μιλήσει σε εκδήλωση του Μουσείου Ιατρικής, είχε αναφερθεί στο δίκταμο  λέγοντας πως σε πινακίδα της γραμμικής β, που ανακαλύφθηκε, υπήρχε αναφορά σε αυτό το φυτό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες.

Η αλήθεια είναι πως τόσο στη  Μινωική Κρήτη όσο και γενικότερα στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά.

Στο δίκταμο αναφέρθηκαν ο Θεόφραστος, ο Διασκουρίδης, ο Πλούταρχος, ο Πλίνιος, Αριστοτέλης, ο Aπούλιος και άλλοι συγγραφείς .

Έλεγαν, μεταξύ άλλων, πως ήταν τόσο ισχυρό φαρμακευτικό φυτό που μπορούσε να αφαιρέσει και μόνο η κατανάλωση του από τις άγριες κατσίκες τα σιδερένια τόξα που είχαν καρφωθεί στο σώμα τους: “Tας δε εν τη Kρήτη αίγας τας αγρίας όταν τοξευθώσι ζητείν το δίκταμνον δοκεί γαρ εκβλητικόν είναι των βελών” (Aριστοτέλης «Περί των ζώων ιστορίαι»).

O Bιργίλιος στο 12ο βιβλίο της “Aινειάδας”  διηγείται πως όταν πληγώθηκε ο Aινείας από βέλος, η μητέρα του Aφροδίτη πήγε και μάζεψε δίκταμο στο όρο Ίδη της Kρήτης “φυτόν ύπερ επιζητεί η άγρια αίξ, όταν το ταχύ βέλος του κυνηγού την πληγώση”.

Για τις αντισηπτικές του ιδιότητες χρησιμοποιήθηκε και μεταγενέστερα  σε διαλείποντες πυρετούς, γρίπη και κρυολογήματα.

Στη βιβλιογραφία θα βρούμε  χρήσεις του ως πεπτικό, αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, ανθελμινθικό, αντιαιμορραγικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των στομαχικών πόνων και των νευρικών διεγέρσεων.

www.e-storieskritis.gr« (Προηγούμενο)Διαβάστε Περισσότερα

 • Ανοικτή επιστολή του Δημητρίου Καραπατά προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Φίλιππα Θυμή
 • Αρθρο στο Foreing Affairs: Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι «η Μεγάλη» που θα κάνει τον κορωνοϊό να μοιάζει ασήμαντος -Και δεν θα λυπηθεί τους υγιείς 18 έως 40
 • Τί σημαίνει η Απόδοση της εορτής του Πάσχα που εορτάζουμε σήμερα
 • Η μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης MH370 και οι επικρατέστερες θεωρίες 
 • «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Καλοκαίρι με 250 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους
 • Η άγνωστη οικογενειακή τραγωδία του Παντελή Ζερβού – Η 12χρονη κόρη του θάφτηκε ζωντανή (Photos)
 • Το Facebook προωθεί την τηλεργασία ως μόνιμο μοντέλο εργασίας
 • Τρισδιάστατο κύμα σε ένα κτήριο
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com