Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αρχαιολογικό εύρημα υποδεικνύει ότι έζησε ο προφήτης Ησαΐας

Η σπουδαία βιβλική μορφή και μια σφραγίδα αποφασιστικής σημασίας.

Η σκαπάνη έφερε στο φως αυτό που μπορεί να είναι η πρώτη φυσική απόδειξη της ζωής του Ησαΐα, του προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης που διατρέχει ιουδαϊσμό, χριστιανισμό και ισλαμισμό.

Σε μελέτη λοιπόν με τίτλο «Είναι αυτή η σφραγίδα του προφήτη Ησαΐα;», που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Biblical Archaeology Review», ο αρχαιολόγος δρ Eilat Mazar περιγράφει τη 2.700 ετών πήλινη σφραγίδα που ανασύρθηκε από ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ, εκεί που ήταν κάποτε οι βασιλικός φούρνος της πόλης: «πιστεύουμε πως έχουμε βρει μια σφραγίδα, που μπορεί να ανήκει στον προφήτη Ησαΐα, σε μια επιστημονική, αρχαιολογική ανασκαφή».

arrrxioogolgiissrr2

Ο Mazar, ένας διαπρεπής ισραηλινός καθηγητής αρχαιολογίας σε τοπικό πανεπιστήμιο, συνεχίζει: «Βρήκαμε αυτή τη σφραγίδα του 8ου αιώνα π.Χ. που ενδέχεται να είχε φτιάξει ο ίδιος ο Ησαΐας τρία μέτρα μακριά από κει που είχαμε βρει παλαιότερα τη βούλα του βασιλιά Εζεκία της Ιουδαίας».

arrrxioogolgiissrr1

Παρά το γεγονός ότι η γραφή της έχει υποχωρήσει στο βάρος του χρόνου, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως είναι χαραγμένη η επιγραφή «ανήκει στον Ησαΐα τον προφήτη». Και όπως μας λένε, γράφει ξεκάθαρα «Yesha‘yahu», που είναι η εβραϊκή λέξη για τον «Ησαΐα», χρονολογείται στην εποχή που έζησε η βιβλική μορφή και ήταν μεταξύ των βασιλικών αντικειμένων του Εζεκία, έναν βασιλιά τον οποίο είχε βοηθήσει να υπερασπιστεί την Ιουδαία από την ασσυριακή επιδρομή…

newsbeast.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button