Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Αγώνας δρόμου για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (379 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) πρόκειται να ξοδέψει η κυβέρνηση της χώρας για τη διατήρηση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την καλύτερη προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα ζεστά θαλάσσια κύματα, συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σκότωσαν και κατέστρεψαν πολλά κοράλλια το 2016, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις να καταγράφονται κατά μήκος των 500 μιλίων του βόρειου Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, της πιο «παρθένας» περιοχής του.

Η νέα χρηματοδότηση αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου διατήρησης, σε συνεργασία της αυστραλιανής κυβέρνησης με το Ίδρυμα για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, με στόχο την παρακολούθηση και βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας του Υφάλου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση για τη διατήρηση και διαχείριση των υφάλων στην ιστορία της χώρας, και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων  και την επέκταση της αποκατάστασης των υφάλων.

Video: Σβήνει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, με περίπου 400 είδη κοραλλιών και 1.500 είδη ψαριών. Είναι επίσης «σπίτι» για μια σειρά απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πράσινης χελώνας και του ντιγκόνγκ, ενός μεγαλόσωμου θαλάσσιου θηλαστικού, «ξαδέλφου» του μανάτου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Τζος Φράιντενμπεργκ, όσο πιο πολλά αντιλαμβανόμαστε για τον ύφαλο, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να τον προστατεύσουμε.

Video: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος εκπέμπει SOS

Διαδοχικά φαινόμενα λεύκανσης, το 2016 και το 2017 κατέστρεψαν 1.500 χιλιόμετρα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ πριν το 2016 είχαν παρατηρηθεί μόλις δύο λευκάνσεις, το 1998 και το 2002.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχασε το χρώμα του

Η λεύκανση του 2016 ήταν η χειρότερη στην ιστορία και επηρέασε κυρίως το βόρειο τμήμα του Ύφαλου, που θεωρείται ως ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου, ενώ είναι ορατός ακόμη και από το διάστημα.

cnn.gr


Διαβάστε Περισσότερα

 • Εξήντα είδη νέων εντόμων «μετανάστευσαν» στην Ελλάδα μέσα σε 20 χρόνια
 • Ηλεκτροσόκ με τις τιμές του ρεύματος…
 • ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
 • Αρχαίος Δίολκος: Προχωρά η αποκατάσταση και η διαμόρφωσή του σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο
 • Σπουδαία ανακάλυψη στην Κίνα: Βρέθηκε απολιθωμένος ανθός λουλουδιών 130 εκατ. ετών
 • Τα άλογα της Αρχαίας Αθήνας σε μία μοναδική έκθεση
 • Εντυπωσιακό: Έφτιαξαν στην Κίνα τους νέους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας
 • Εντυπωσιακά πλάνα κατέγραψε το Αστεροσκοπείο
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *