Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Ήρθαν στο φως 45 κιβώτια με αρχαίους θησαυρούς…

Εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν οι ελβετικές αρχές αφού βρήκαν 45 κιβώτια με πολύτιμες αρχαιότητες από τη συλλογή του Ρόμπιν Σάιμς τα οποία και επιστράφηκαν στην Ιταλία.
Ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την Πομπηία, ένα ολόκληρο κεραμικό τέμπλο ετρουσκικού ναού με παραστάσεις, μαρμάρινα πορτρέτα, αγγεία και άλλα αρχαία είναι ανάμεσα στα πολλά και αμύθητης αξίας αντικείμενα που επιστράφηκαν στην Ιταλία τα οποία και φαίνεται πως προέρχονται από την πόλη Ταρκουίνια, βόρεια της Ρώμης, όπως και από τις πολύπαθες αρχαίες νεκροπόλεις του Λάτσιο και της Ούμπρια.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2014, όταν οι ιταλικές Αρχές υποπτεύθηκαν πως πρόκειται για αρχαία που είχε στην κατοχή του ο Σάιμς. Ξεκίνησαν διά της δικαστικής οδού μια μεγάλη προσπάθεια. Αρχαιολόγοι και καραμπινιέροι κατάφεραν να βρουν συνδέσεις ανάμεσα σε αυτά τα αρχαία και σε ίχνη που είχαν αφήσει πίσω τους λαθρανασκαφείς και τυμβωρύχοι.
Ο Ρόμπιν Σάιμς ήταν μαζί με τον Έλληνα Χρήστο Μιχαηλίδη αρχαιοπώλες και μάλιστα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στη δεκαετία του ’70 και είχαν διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, αποθήκες σε πολλές πόλεις του κόσμου, (33 συνολικά), ενώ επίσης χρησιμοποιούσαν την οικογενειακή βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα. Μέχρι τον θάνατο του τελευταίου, το 1999, η περιουσία του αρχαιοπωλείου είχε εκτιμηθεί γύρω στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για 17.000 αρχαιότητες, με το 60% να προέρχονται από την Ιταλία και τα υπόλοιπα από Ελλάδα, Αίγυπτο κ.λπ.
Μετά τον θάνατο του Μιχαηλίδη από ατύχημα, η οικογένειά του ξεκίνησε δικαστική διαμάχη, ζητώντας από τον Σάιμς μερίδιο από αυτήν. Ο Σάιμς είχε αποθηκεύσει την πλειονότητα των αρχαίων στη Γενεύη, προσπαθώντας να τα κρατήσει κρυφά. Έχασε τη μάχη και κήρυξε πτώχευση, προκειμένου να μην πληρώσει τα έξοδά της, που ανέρχονταν σε περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ. Επίσης κατηγορήθηκε για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση το 2005, ωστόσο αποφυλακίστηκε σύντομα και έκτοτε εξαφανίστηκε. Η χώρα μας τον ψάχνει μέσω και της Ιντερπόλ, αλλά δεν έχει εντοπιστεί.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *