Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Talk of the market: O ιός των αρνητικών επιτοκίων και η αποταμίευση

Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, κλείνει η διαδικασία με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία – επί της αρχής και επί της διάταξης περί 13ης σύνταξης που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η έκθεση της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μεταθέτει για τον Μάιο με Ιούνιο τον επόμενο κύκλο φοροελαφρύνσεων που προωθεί η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 20%. Η αξιολόγηση αυτών των μέτρων αναμένεται τον Μάιο στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Επιβεβαιώνεται πάντως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ανάταξη της οικονομίας. Αυτό αποτυπώθηκε και στην άντληση χθες 812,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο -0,05%. Τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δείχνουν ότι οι προσφορές ανήλθαν σε 1,064 δισ. ευρώ και υπερκάλυψαν κατά 1,7 φορές τη ζήτηση.

Ενίσχυση της αποταμίευσης είναι το στοίχημα στο νέο περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων και καθώς οι παραδοσιακές καταθέσεις δεν αποδίδουν οι τράπεζες καλούνται να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στους πελάτες τους συνδυάζοντας επενδύσεις σε Α/Κ και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας για τη στρατηγική της τράπεζας είπε ότι τα νοικοκυριά μπορούν να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις για τα χρήματα τους ή να δημιουργήσουν ένα κεφαλαίο για μελλοντικές ανάγκες μέχρι και 24.000 ευρώ επενδύοντας από 50 – 100 ευρώ το μήνα.

Mε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης περνά στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ιστορικής βιομηχανίας, με δανειακές υποχρεώσεις που αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,57% σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης θα προχωρήσει στη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) όπου θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία όπως η δραστηριότητα των εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Λάρισα, τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα, Σέρρες και Ξάνθη, καθώς και ακίνητα και συμμετοχές της εταιρείας.

Σήμερα πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο η έκτακτη γενική συνέλευση της Creta Farms η οποία καλείται να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης που συμφώνησαν οι πιστώτριες τράπεζες και η Impala, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί προς υλοποίησης εφόσον επικυρωθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Σχετικό αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 106 β&δ του ΠτΚ έχει κατατεθεί και αναμένεται να συζητηθεί στις 20/3.

Αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προοιωνίζεται από τις αρχές του 2022 ο χαρακτηρισμός της Μεσογείου ως περιοχής ελέγχου εκπομπών (ECA), που επιβάλλει στα πλοία “ακριβό” καύσιμο, περιεκτικότητας 0,1% σε θείο. Η ΕΕ αξιολογεί τα σχετικά μέτρα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Virginijus Sinkevicius. Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό κλάδο των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν δεκάδες γραμμές στη νησιωτική χώρα με εισιτήρια που επιβαρύνονται με υψηλό ΦΠΑ 24%.

Αρνητική εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια, με εξαίρεση ίσως τις κινεζικές αγορές που μαζεύουν τις απώλειες προηγούμενων συνεδριάσεων. Το δέλεαρ των χαμηλών τιμών των μετοχών μετά το διήμερο sell off προτρέπει σε κάποιες αγορές, αν και χρηματιστηριακοί παράγοντες  εφιστούν προσοχή, καθώς είναι νωρίς να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία από τη διάδοση του Covid – 19, όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εκτός ΚίναςΕπιφυλακτικότητα επικρατεί και στην αγορά ομολόγων όπου η συγκυρία ευνοεί την αύξηση του κόστους δανεισμού βάζοντας φρένο προς το παρόν στις σχεδιαζόμενες νέες εταιρικές εκδόσεις.

Xθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Covid – 19 και στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά οι πολίτες, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκε το κούσμα όσο και στην Αθήνα, έσπευσαν στα super market για προμήθειες. Στο ζενίθ βρέθηκαν οι ημερίσιες πωλήσεις και σύμφωνα με στελέχη αλυσίδων η εμπορική κίνηση στα καταστήματα θύμιζε …Χριστούγεννα.

naftemporiki.gr« (Προηγούμενο)
(Επόμενο) »Διαβάστε Περισσότερα

 • Ευέλικτα και έξυπνα επαγγελματικά γυαλιά από την Lenovo
 • Κορονοϊός: Υπάρχει ένα σύμπτωμα που ίσως δεν φεύγει ποτέ, λένε οι γιατροί
 • Κυκλάδες: Η μάχη του Εξπρές Σκοπελίτης με τους ισχυρούς νοτιάδες – Γιατί το ταξίδι έγινε θέμα συζήτησης (pics)
 • Πώς ο νέος κορωνοϊός «κυριεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Αστεροσκοπείο Αθηνών : Πρώτη φορά στα τελευταία 160 χρόνια τόση ζέστη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο
 • Επιστημονική μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει τις πόλεις σε «φούρνους» μέχρι το 2100
 • Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΒΟΥΡΔΑΚΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)
 • Ελένη Καζαντζάκη
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com