Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Όλιβερ Σακς (1933 – 2015)

Βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας, που διακρίθηκε στην εκλαΐκευση της επιστήμης του κι έγινε ευρύτατα γνωστός από το βιβλίο του «Ξυπνήματα» («Awakenings»), που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και από τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη.

Σπούδασε ιατρική και βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μετά από μία σύντομη παραμονή στον Καναδά, εγκαταστάθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη. Δίδαξε ως κλινικός καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ αρθρογραφούσε σε ιατρικά περιοδικά, αλλά και σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, όπως το «The New Yorker» και «The New York Review of Books». Δημοσίευσε δέκα βιβλία, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Ξυπνήματα» («Awakenings»), που κυκλοφόρησε το 1973, αφηγείται την απίστευτη ιστορία μιας ομάδας ασθενών, που βρήκαν νέα ζωή έπειτα από δεκαετίες παράλυσης και σιωπής. Χάρη στη θεραπεία που εφάρμοσε με το φάρμακο L-Dopa, κατόρθωσε να επαναφέρει ασθενείς με ληθαργική εγκεφαλίτιδα, οι οποίοι είχαν περάσει ακόμα και δεκαετίες σε μία παγωμένη, σιωπηλή κατάσταση. Το βιβλίου συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες, αλλά και τους θεατές της ομώνυμης ταινίας, που γύρισε το 1990 η Πένι Μάρσαλ, με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ ντε Νίρο και Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 ο Σακς ανακοινώνει την απρόσμενη διάγνωση των γιατρών για τον επικείμενο θάνατό του από μία σπάνια ασθένεια, το οφθαλμικό μελάνωμα. Δημοσιεύει ένα κείμενο με τίτλο «Η δική μου ζωή», όπου πραγματεύεται τη ζωή του μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης και διατυπώνει τις σκέψεις του σχετικά με τον επικείμενο θάνατο και τη διαχείριση του σύντομου χρόνου που του απομένει.

Ο Όλιβερ Σακς πέθανε στις 30 Αυγούστου 2015 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 82 ετών.

Βιβλία του Όλιβερ Σακς στα Ελληνικά

  • «Το νησί των τυφλών στα χρώματα» (Άγρα)
  •  «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο» (Άγρα)
  • «Ξυπνήματα» (Καστανιώτης)
  • «Μουσικοφιλία: Ιστορίες για τη μουσική και τον εγκέφαλο» (Άγρα)
  • «Βλέποντας φωνές: Περιήγηση στον κόσμο των κωφών» (Άγρα)
  • «Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη» (Άγρα)
  • «Η δική μου ζωή: Σκέψεις για τον επικείμενο θάνατο» (Αγρα)

Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com