Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Ρώσος ο πρώτος θαλασσοπόρος που διασχίζει τον νότιο Ειρηνικό

Ο Ρώσος θαλασσοπόρος Φιόντορ Κονιουχόφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που διέπλευσε τον νότιο Ειρηνικό από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Χιλή με κωπηλατική λέμβο, σε 154 ημέρες 13 ώρες και 37 λεπτά.

Ξεκίνησε μόνος του το επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι του με τη λέμβο του «Ακρός» στις 6 Δεκεμβρίου από το λιμάνι Ντάνεντιν της Νέας Ζηλανδίας. Το ταξίδι του πραγματοποιείται σε τρεις χρονικές φάσεις: Ντάνεντιν (Νέα Ζηλανδία)-ακρωτήριο Χόρν (Χιλή), ακρωτήριο Χόρν-ακρωτήριο Λίουιν (Αυστραλία) και ακρωτήριο Λίουιν-λιμάνι Ντάνετιν. Οι τρεις αυτές φάσεις καλύπτουν μια συνολική διαδρομή 27.000 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Η πρώτη διαδρομή, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 κι ολοκληρώθηκε με την άφιξη στο ακρωτήριο Χόρν της Χιλής, είναι η μεγαλύτερη της όλης αποστολής. Τον Δεκέμβριο του 2019 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το ακρωτήριο Χόρν της Χιλής με προορισμό το ακρωτήριο Λίουιν της Αυστραλίας, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 να ξεκινήσει από το Λίουιν της Αυστραλίας με προορισμό το λιμάνι Ντάνετιν της Νέας Ζηλανδίας. Η μέση χρονική διάρκεια κάθε διαδρομής είναι 120 μέρες.

Η κωπηλατική λέμβος «Ακρός» σχεδιάστηκε ειδικά για την αποστολή, από τον βρετανό ναυπηγό Φίλιπ Μόρισον. Το μήκους εννέα μέτρων σκάφος διαθέτει υδατοστεγή διαμερίσματα στο εμπρόσθιο τμήμα του, όπου φυλάσσονται τρόφιμα για 300 ημέρες, καθώς κι ο εξοπλισμός του σκάφους. Επίσης, διαθέτει τρία ανεξάρτητα συστήματα παραγωγής ενέργειας: ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και χημική ενεργειακή εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεθανόλη. Το σκάφος είναι επίσης εφοδιασμένο με δύο είδους δορυφορικών τηλεφώνων και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας και πλοήγησης.

Μέχρι σήμερα ο Κονιουχόφ έχει κάνει τον γύρο του κόσμου πέντε φορές με σκάφος, 17 φορές έχει διασχίσει τον Ατλαντικό και υπήρξε ο πρώτος Ρώσος εξερευνητής που πάτησε τις επτά πιο υψηλές κορυφές του κόσμου, ενώ έχει επισκεφθεί τον βόρειο και τον νότιο πόλο. Το 2007 με το σκάφος «Άλιε Παρουσά» (κόκκινα πανιά) διέσχισε τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Το 2002 ήταν ο πρώτος Ρώσος θαλασσοπόρος ο οποίος διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό ωκεανό με την κωπηλατική λέμβο «Ουραλάζ» σε 46 ημέρες και 4 ώρες, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Το 2013-2014 είχε επίσης πραγματοποιήσει με κωπηλατική λέμβο μια διαδρομή από τη Χιλή έως την Αυστραλία σε διάστημα 159 ημερών 14 ωρών και 45 λεπτών, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ TASS, Ria Novosti


Διαβάστε Περισσότερα

 • Μια στις τρεις Ευρωπαίες φέρει «γόνιμο» γονίδιο των Νεάντερταλ
 • Έρευνα: Πρόθυμη η Ευρώπη – και η Ελλάδα – να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες για να σώσει το περιβάλλον
 • Η θέρμανση πριν μερικούς αιώνες
 • Ερευνα: 8.500 θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα
 • Ιερώνυμος: Χωρίς Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία – Επικίνδυνες οι ιδέες του Αμβρόσιου, δεν τον αναγνωρίζω
 • Κορονοϊός: Μάσκες, plexiglass και απολύμανση… παντού! Έτσι ανοίγουν τα ξενοδοχεία – Τα “τσουχτερά” πρόστιμα
 • Πρώτο βήμα για λύση στην παράλυση
 • Η νέα τάση για διακοπές που κάνει θραύση στην Ελλάδα.To Λουτράκι ανάμεσα στις προτιμήσεις!
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com