Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Μακραίνει ο κατάλογος της φονικής πυρκαγιάς

Μακραίνει ο κατάλογος των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι νεκροί έχουν φτάσει τους 76 ενώ έχουν τραυματιστεί 164 ενήλικες και 23 παιδιά. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες πόρτα – πόρτα στα καμμένα σπίτια για τον εντοπισμό των πάνω από 100 αγνοουμένων.Στο νεκροταφείο Σχιστού έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 40 σοροί για αναγνώριση.

Τις περιπολίες για τους αγνοούμενους πραγματοποιούν το πυροσβεστικό σώμα και ο στρατός. Σε αυτές συμμετέχουν 130 άτομα.

Δεκάδες είναι οι άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο στο οχήματά τους και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν για να σωθούν.

Δρόμοι γεμάτοι καμένα οχήματα στο Μάτι

Στο νεκροταφείο Σχιστού έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 40 σοροί για αναγνώριση 

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο νεκροταφείο Σχιστού έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 40 σοροί για αναγνώριση.

Ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική συγκρότησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία, ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου». Ήδη έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να εξασφαλίσει «με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επίσης σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο «ελπίζεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου».

Πενθεί για τα θύματά της η χώρα μας

Σε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί» και υπογράμμισε πως όταν έρθει η ώρα θα δοθούν όλες οι απαντήσεις.

«Η χώρα ζει μία ανείπωτη τραγωδία και αυτό είναι αβάσταχτο για όλους όσους έχασαν τους δικούς τους» τόνισε κατά το μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του υπογράμμισε: «Σήμερα η Ελλάδα πενθεί και στην μνήμη όσων χάθηκαν κηρύττουμε τριήμερο πένθος. Δεν πρέπει να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλλει. Αυτές είναι ώρες θάρρους ενότητας και αλληλεγγύης γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. 

Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές. Ακόμη είναι η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί, να βρούμε τους αγνοούμενους, να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές.

Με απόλυτο σεβασμό και απόλυτη αναγνώριση στους πυροσβέστες μας, στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τους χιλιάδες εθελοντές θέλω να δεσμευτώ πως τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί και τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε αβοήθητο αλλά και τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ηγέτες που έσπευσαν εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, τους ευχαριστούμε.

Με νεότητα και πίστη στις δυνάμεις μας θα σταθούμε όρθιοι».

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Βουλή των Ελλήνων, την Ακρόπολη και το Μέγαρο Μαξίμου.


Φωτογραφίες:EUROKINISSI

Μεταξύ των θυμάτων δύο Πολωνοί

Δύο Πολωνοί, μια μητέρα και ο γιος της, είναι μεταξύ των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Βαρσοβία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτούρ Λομπάρτ επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα και ο γιος της είναι μεταξύ των περίπου 10 άλλων ανθρώπων που πνίγηκαν καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες επιβιβαζόμενοι σε μία βάρκα, η οποία στη συνέχεια βυθίστηκε.

Ο Γιανούς Σμιγκιέλσκι, εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Grecos με το οποίο ταξίδευαν τα θύματα, ενημέρωσε ότι το πρακτορείο είναι σε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και την ασφαλιστική εταιρία. Έχει προσφέρει επίσης ψυχολογική βοήθεια στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων.

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο, 435 από τους πελάτες του βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Αττικής, με περίπου 30 εξ αυτών να επιστρέφουν στην Πολωνία αύριο ενώ οι υπόλοιποι 400 βρίσκονται μακριά από την επικίνδυνη περιοχή.

Συγκεντρώνουν εφόδια και φάρμακα στη Ραφήνα – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οργανώσεις και φορείς συγκεντρώνουν φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο δημαρχείο της Ραφήνας και τα διαθέτουν άμεσα σε πληγέντες από τις πυρκαγιές. Επίσης παρέχεται στέγαση και ψυχολογική βοήθεια.

zougla.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button