Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Η φύση συμβάλλει στην καλή ψυχολογία

Οι ενήλικες που είχαν στενή επαφή με τη φύση κατά την παιδική τους ηλικία εμφανίζουν καλύτερη ψυχική υγεία και πιο θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση στην φύση έχει συσχετιστεί κατά καιρούς με πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Ερευνών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα περίπου 3.600 ενηλίκων από την Ισπανία, τη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα με την οποία επισκέπτονταν φυσικά περιβάλλοντα ως παιδιά.

Ρωτήθηκαν επίσης κατά πόσο επισκέπτονται σήμερα τη φύση, πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται με τους φυσικούς χώρους , αλλά και σχετικά με τη σημασία που δίνουν σε αυτούς.

Η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, αναφορικά με αισθήματα νευρικότητας ή κατάθλιψης, καθώς και τα επίπεδα ενέργειας και κόπωσης, αξιολογήθηκαν μέσω ψυχολογικής εξέτασης.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι ενήλικες, που εκτίθονταν λιγότερο στη φύση κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, εμφάνιζαν χειρότερη ψυχολογία μετέπειτα.

Ο διευθύνων της μελέτης συμπληρώνει: «Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες με μικρότερη έκθεση στη φύση ως παιδιά, αποδίδουν μικρότερη σημασία στα φυσικά περιβάλλοντα, αλλά χάνουν και πολλά οφέλη, όπως η χαλάρωση και το αίσθημα ευεξίας».

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης τη σημασία της έκθεσης σε φυσικά τοπία κατά την παιδική ηλικία, όχι μόνο για τα ψυχοσωματικά οφέλη, αλλά και για την ανάπτυξη μιας στάσης που εκτιμά το φυσικό περιβάλλον.

«Η φύση δημιουργεί τις υποδομές για την ανάπτυξη μίας υγιούς ψυχολογίας που θα συνοδεύει το άτομο σε όλα τα στάδια της μετέπειτα ενήλικης ζωής του» καταλήγουν οι ερευνητές.

tovima.gr


Διαβάστε Περισσότερα

 • Λουτράκι: 95 σεισμικές δονήσεις σε ένα μήνα ! (εικόνες)
 • Άνοιξαν τα σχολεία με πολλούς γονείς σε αναστολή εργασίας να μην μπορούν να σιτίσουν και να μεταφέρουν τα παιδιά τους…..
 • Μια στις τρεις Ευρωπαίες φέρει «γόνιμο» γονίδιο των Νεάντερταλ
 • Έρευνα: Πρόθυμη η Ευρώπη – και η Ελλάδα – να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες για να σώσει το περιβάλλον
 • Η θέρμανση πριν μερικούς αιώνες
 • Ερευνα: 8.500 θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα
 • Ιερώνυμος: Χωρίς Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία – Επικίνδυνες οι ιδέες του Αμβρόσιου, δεν τον αναγνωρίζω
 • Κορονοϊός: Μάσκες, plexiglass και απολύμανση… παντού! Έτσι ανοίγουν τα ξενοδοχεία – Τα “τσουχτερά” πρόστιμα
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com