Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Εζενί Μπραζιέ (1895 – 1977)

Η Εζενί Μπραζιέ ήταν διάσημη γαλλίδα μαγείρισσα (σεφ), γνωστή με το προσωνύμιο «Μαμά Μπραζιέ», η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τρία αστέρια Μισελέν το 1933 και η οποία ανέδειξε την Λυών σε πρωτεύουσα της γαλλικής γαστρονομίας.

Στις 19 Απριλίου 1921, άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο με την ονομασία «La Mère Brazier» («Μαμά Μπραζιέ»), εξού και το προσωνύμιο, με την βοήθεια και την καθοδήγηση του γάλλου κριτικού γαστρονομίας Κιρνοσκί, ο οποίος είχε εκτιμήσει τις ικανότητές της.

Σύντομα η Μπραζιέ έκανε την κουζίνα της Λυών διάσημη σε όλη την Γαλλία. Την παράδοση που δημιούργησε συνέχισε ο μαθητής της Πολ Μποκίς (1926-2018), που μέσω της «νέας κουζίνας» την έκανε παγκόσμιο φαινόμενο. Ανάμεσα στους διάσημους πελάτες ήταν οι πρόεδροι της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκολ και Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, καθώς και η σταρ του Χόλιγουντ Μάρλεν Ντίτριχ, που λάτρευε ένα από τα διάσημα πιάτα της, το «Langouste Belle Aurore» («Αστακός της Όμορφης Αυγής»), αποτελούμενο από αστακό μουσκεμένο σε μπράντι και κρέμα γάλακτος.

Η Εζενί Μπραζιέ, που διέγραψε μι λαμπρή καριέρα στον χώρο της γαστρονομίας, πέθανε στην Λυών στις 2 Μαρτίου 1977, σε ηλικία 81 ετών.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button