Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Γιατί οι δεινόσαυροι είχαν τόσο διαφορετικά μεγέθη και χρώματα

Hπαραλλαγή του DNA των δεινοσαύρων ήταν αυτό που τους βοήθησε, σύμφωνα με νέες μελέτες, να εξελίσσονται τόσο γρήγορα και να ανταποκρίνονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ώστε να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στη Γη για 180 εκατομμύρια χρόνια.

Επιστήμονες μετά πολύ πολύχρονες μελέτες κατάφεραν να πλησιάσουν ακόμα περισσότερα στο DNA των δεινοσαύρων και να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για το πως κατάφερναν να παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και μεγέθη.

Φυσικά, υπήρξε μια τελευταία πρόκληση που οι δεινόσαυροι δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν – μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, που εξάλειψε όλες τις ομάδες δεινοσαύρων εκτός από τους φέροντες φτερά, που αναπτύχθηκαν σε πουλιά.

Οι νέες έρευνες επικεντρώθηκαν περισσότερα στα πουλιά και τις χελώνες, τους πιο κοντινούς «συγγενείς» των δεινοσαύρων και σύμφωνα με τα αποτέλεσματα το DNA των δεινοσαύρων ήταν πιθανώς οργανωμένο σε πολλά χρωμοσώματα. Τα πτηνά έχουν συνήθως περίπου 80 χρωμοσώματα – περίπου τριπλάσιο του αριθμού των ανθρώπων.

«Πιστεύουμε ότι τα πολλά χρωμοσώματα έδωσαν στους δεινοσαύρους τη δυνατότητα της μετάλλαξης των γονιδίων τους, περισσότερο από άλλα ζώα, και έτσι κατάφερναν να εξελίσσονται ταχύτερα και να επιβιώνουν για περισσότερο χρόνο, καθώς ο πλανήτης άλλαζε» δηλώνουν οι ερευνητές.

Όσο για το αν θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε DNA δεινοσαύρων από τα απολιθώματα, αυτό φαίνεται αμφίβολο.

Το γενετικό υλικό υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου και το παγκόσμιο ρεκόρ για την επιβίωση του αρχαιότερου DNA είναι ένα εκατομμύριο χρόνια.

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button