Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Βλαντίμιρ Κομαρόφ (1927 – 1967)

O Βλαντίμιρ Κομαρόφ ήταν σοβιετικός αεροπόρος και κοσμοναύτης. Υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος, που έχασε τη ζωή του σε διαστημική αποστολή.

Η διαδικασία ήταν αυστηρή και πολύχρονη. Ο Σεργκέι Κορολιόφ, ο ιθύνων νους του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, ζητούσε πιλότους μαχητικών τζετ κάτω των 30 ετών με ύψος μικρότερο του 1,70 και βάρος λιγότερο των 70 κιλών. 3.000 ήταν οι υποψήφιοι και 20 αυτοί που επελέγησαν, ανάμεσά τους και ο 33χρονος Βλαντίμιρ Κομαρόφ.

Ύστερα από σκληρή εκπαίδευση, ονομάστηκε κοσμοναύτης το 1961 κι ένα χρόνο αργότερα ήταν εφεδρικό μέλος του διαστημοπλοίου «Βοστόκ 4» («Ανατολή 4»). Το 1964 πέταξε για πρώτη φορά στο διάστημα, ως κυβερνήτης του διαστημοπλοίου «Βοσχόντ 1» («Αυγή 1»). Η πτήση διήρκεσε 24 ώρες και 17 λεπτά (12-13 Οκτωβρίου1964).

Το τελευταίο αντίο της Βαλεντίνα Κομάροφ στο σύζυγό της

Η τρίτη διαστημική πτήση του Βλαντίμιρ Κομαρόφ προγραμματίστηκε για τις 23 Απριλίου 1967. Θα ήταν και πάλι κυβερνήτης και μοναδικό μέλος του πληρώματος του διαστημοπλοίου «Σογιούζ 1», του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου απ’ όλα τα μέχρι τότε διαστημόπλοια. Ως εφεδρικός κυβερνήτης ορίσθηκε ο Γιούρι Γκαγκάριν. Το διαστημικό πρόγραμμα «Σογιούζ» («Ένωση») ήταν αφιερωμένο από τους Σοβιετικούς στην προετοιμασία για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Η εκτόξευση του «Σογιούζ 1» έγινε στις 4:35 τα ξημερώματα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο σοβιετικό τότε Καζακστάν, και ήταν η πρώτη νυχτερινή διαστημική πτήση. Ο Βλαντίμιρ Κομαρόφ παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη για πάνω από 24 ώρες και λίγο μετά τις επτά το πρωί της 24ης Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να προσεδαφισθεί στην περιοχή Καραμπουτάκ της Σοβιετικής Ρωσίας.

Όμως στις 07:22:52, το «Σογιούζ 1» συνετρίβη στο έδαφος, όταν οι ιμάντες του κεντρικού αλεξιπτώτου του μπερδεύτηκαν και το διαστημόπλοιο κατήλθε με μεγάλη ταχύτητα στη Γη. Ο Βλαντίμιρ Κομαρόφ βρήκε ακαριαίο θάνατο κι έγινε έτσι ο πρώτος ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

Η κηδεία του έγινε με ιδιαίτερες τιμές στη Μόσχα και η στάχτη από τη σορό του τάφηκε μέσα στο τείχος του Κρεμλίνου.


Αφήστε μια απάντηση

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com