Λαϊκή Σπάρτης: Πρόστιμα και βαριές ποινές νωρίς το πρωί

Ένταση στη λαϊκή αγορά της Σπάρτης με αστυνομικούς ελέγχους, πρόστιμα και αφαίρεση διπλωμάτων

enloutrakio

Φάροι Αστυνομικών οχημάτων διακόπτουν την ρουτίνα των παραγωγών στη Λαϊκή Σπάρτης – Αστυνομικοί βεβαιώνουν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και του ωραρίου της Λαϊκής

Η ώρα δεν έχει πάει 05:00 το ξημέρωμα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου 2026. Στην οδό Αγησιλάου, στη Σπάρτη, από την Θερμοπυλών έως την Βρασίδου, οι παραγωγοί της Λαϊκής αρχίζουν να στήνουν τους πάγκους τους. Άλλοι έχουν ήδη ξεφορτώσει τρίποδα και σανίδες, και ετοιμάζονται να απλώσουν την πραμάτεια τους και άλλοι καταφθάνουν με φορτωμένα και από την οδό Διοσκούρων.

Ξαφνικά φάροι Αστυνομικών οχημάτων διακόπτουν την ρουτίνα τους. Αστυνομικοί βεβαιώνουν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. επειδή τα οχήματα τους εισήλθαν στην οδό Αγησιλάου από την Διοσκούρων κινούμενα αντίθετα. Σε άλλους βεβαιώνουν παράβαση διότι βρίσκονται στον χώρο και εργάζονται πριν από το ωράριο της Λαϊκής (ώρα 05:00).

Λαϊκή Σπάρτης: Πρόστιμα και βαριές ποινές νωρίς το πρωί - Φωτογραφία 1

Κοντά στα ξημερώματα, άνθρωποι της Λαϊκής έλαβαν 160€ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 20 ημέρες. Δηλαδή μένουν χωρίς δουλεία για όλες τις λαϊκές που ακολουθούν έως τις 20 Νοεμβρίου στην επικράτεια.

Επικρατεί ένταση. Μέσα στο σκοτάδι ακούγονται αντικρουόμενες φωνές. Οι Αστυνομικοί κάνουν τη δουλεία τους και αποχωρούν. Πριν από αυτούς έχουν αποχωρήσει οι εργάτες της Λαϊκής. Τα λεπτά περνούν και όταν ισχύει το ωράριο οι παραγωγοί στήνουν τους πάγκους.

Διαμαρτύρονται ήπια και χαμηλόφωνα – για ανθρώπους της Λαϊκής – για την στοχοποίηση τους. Όπως αναφέρουν, πολίτες της γειτονιάς, που έχουν κάθε δικαίωμα διαμαρτυρίας, πέτυχαν την μετακίνηση της Λαϊκής το επόμενο διάστημα. Η εξάντληση όμως της νομοθεσίας σχετικά με το ωράριο και την χρήση των δρόμων, που έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργούν τις ημέρες της Λαϊκής, θεωρείται από τους ανθρώπους της Λαϊκής ακραία έκφραση μισαλλοδοξίας και διάθεσης οικονομικής τους εξόντωσης.

Την ίδια στιγμή υπάρχει η άποψη πολιτών και ιδιοκτητών της περιοχής σύμφωνα με την οποία αν η Λαϊκή λειτουργεί με κανόνες και όρους που προβλέπονται θα είναι για όλους καλύτερα. Τήρηση του ωραρίου. Τήρηση του Κ.Ο.Κ.. Τήρηση των όρων καθαριότητας. Τήρηση των όρων ελεύθερων πεζοδρομίων, κ.α.

Το γεγονός που καταγράφηκε στη Λαϊκή είναι ίσως η αρχή μιας άλλης αναμέτρησης όσων έχουν αντιπαράθεση. Σαφώς και δεν (πρέπει να) είναι θέμα προσωπικό και με επώνυμο. Η ιδιοκτησία είναι ιερό αγαθό όπως και το δικαίωμα στην εργασία. Η διελκυστίνδα στη Λαϊκή δεν αφορά λίγους, κάποιους, συγκεκριμένους.

Μοιάζει λίγο με τις περιπτώσεις της πολυκατοικίας που για την στεγανότητα της ταράτσας ενδιαφέρεται μόνον ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου και όχι οι άλλοι ιδιόκτητες. Στην πόλη υπάρχει «ιδιοκτησία» κάθε πολίτη σε κάθε δημόσια σπιθαμή της και πρέπει να απασχολεί όλους τι γίνεται σε κάθε σπιθαμή.

Λαϊκή Σπάρτης: Πρόστιμα και βαριές ποινές νωρίς το πρωί - Φωτογραφία 2

Αυτή τη χρονική περίοδο καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα και έντονη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της Λαϊκής Αγοράς. Η προοπτική αναβάθμισης της Δημοτικής υποδομής φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για επιστροφή της λειτουργίας της στην υφιστάμενη Δημοτική Αγορά παραμένει φρέσκια στα τοπικά δρώμενα. Το σενάριο μετακίνησης της Λαϊκής Σπάρτης εκτός του κέντρου, εφόσον δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας, νομιμότητας και ορθής λειτουργίας, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Λαϊκή Σπάρτης: Πρόστιμα και βαριές ποινές νωρίς το πρωί - Φωτογραφία 3

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές, οι οποίες δεν περιορίζονται σε δύο αλλά περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς εμπλεκόμενους φορείς, οφείλουν να δείξουν σύνεση, ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και πνεύμα συνεργασίας ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Όλα δείχνουν ότι η μετάβαση σε μια νέα εποχή για τη δημοτική αγορά πλησιάζει γρήγορα.

Άλλωστε, εάν κάθε δημότης ή ομάδα πολιτών αντιδρά με αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα στην αλλαγή της καθημερινότητας και των συνθηκών, τότε στην πόλη της Σπάρτης υπάρχουν πάρα πολλοί δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες και δημόσια σημεία που θα μπορούσαν να δεχθούν παρόμοιες παρεμβάσεις, όπως ενδεικτικά η κεντρική πλατεία, η Λεωφόρος Παλαιολόγου και άλλοι χώροι.

Πηγή: www.notospress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Back to top button