Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Helsing: Χτίζοντας μια ευρωπαϊκή εταιρεία άμυνας

Στην επιδίωξη μιας τεχνολογικής υπεροχής που μοιάζει με τον Ψυχρό Πόλεμο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα ρίχνουν δισεκατομμύρια στην έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα. Στην Ευρώπη, όπου η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει επικεντρωθεί στην προώθηση ενός πιο φιλικού προς τον άνθρωπο οράματος για την τεχνολογία, υπάρχει αυξανόμενο άγχος ότι η ήπειρος «υστερεί».

Στο σημείο αυτό έρχεται η Helsing, μια εταιρεία που αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για τον αμυντικό τομέα. Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και σύντομα στο Παρίσι, έχει κερδίσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από την Prima Materia, την επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Daniel Ek του Spotify.

Η εταιρεία θέλει να δείξει ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι «κατασκευαστές τεχνολογίας και όχι παραλήπτες τεχνολογίας», είπε ο συνιδριτής της Helsing, Τρόστεν Ρέιλ. Η εταιρεία ορκίζεται ότι θα πουλήσει την τεχνολογία της μόνο σε φιλελεύθερες δημοκρατίες. Το Democracy Index του Economist Intelligence Unit είναι μια καλή κατευθυντήρια αρχή για το ποιος προτείνει η εταιρεία την τεχνολογία της. Η Κίνα είναι προφανώς έξω και οι «ελαττωματικές» δημοκρατίες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται στο φράχτη.

Η εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό που είναι σε θέση να συλλέγει δεδομένα από αισθητήρες σε οχήματα και να τα επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο για να προσφέρει μια καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος λειτουργίας. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθούσε τους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε αποστολές αναζήτησης και διάσωσης όπου το AI θα μπορούσε να εντοπίσει ανθρώπους πιο γρήγορα ή σε καταστάσεις μάχης όπου θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια. «Εστιάζουμε σκόπιμα στην επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο γιατί είναι τόσο απαιτητικό για τον άνθρωπο να λαμβάνει σημαντικές ουσιαστικές αποφάσεις υπό την πίεση χρόνου σε ένα ατελές περιβάλλον», είπε ο Γκούντμπερτ Σερφ, έτερος συνιδριτής.

Πρώτα η ηθική

Η στρατιωτική τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Το 2018, χιλιάδες υπάλληλοι της Google διαμαρτυρήθηκαν για τη συμμετοχή της εταιρείας σε ένα έργο του Πενταγώνου που χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τις εικόνες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις με drone. Αλλά οι επικριτές τέτοιων τεχνολογιών θα πρέπει να σκεφτούν τη μεγαλύτερη εικόνα, είπε ο Ρέιλ. «Πρέπει επίσης να λάβετε θέση για τις δημοκρατίες και να δεσμευτείτε να διατηρήσετε μια ισορροπία στον κόσμο. Και αυτό περιλαμβάνει τις δυνατότητες που πρέπει να έχουν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες για να μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να είναι μέρος μιας ισορροπίας. Εάν δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες, η ισορροπία θα ξεφύγει», είπε ο ίδιος.

Η Helsing θέλει να κάνει αμυντική τεχνητή νοημοσύνη με ηθικό τρόπο (όσο μπορεί να είναι ποτέ το λογισμικό που αφορά τον πόλεμο). Ο ευρωπαϊκός «ανθρωποκεντρικός» τρόπος να κάνουν τα πράγματα τους δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, υποστηρίζουν οι ιδρυτές. Τους αναγκάζει να σκεφτούν την ηθική από την αρχή. Αυτό σημαίνει διαφάνεια σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνει η τεχνητή νοημοσύνη και πώς η τεχνητή νοημοσύνη κατηγοριοποιεί τα πράγματα που βλέπει ή ακούει. Αυτό σημαίνει να δίνεται στις κυβερνήσεις πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα τους και να επιτρέπεται σε τρίτους ελεγκτές να αξιολογούν το ιστορικό τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτό δεν είναι κάτι που θα δοθεί εάν αγοράσουμε την τεχνολογία από άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες ή από άλλες εταιρείες.». είπε ο Ρέιλ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button