Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

H ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αποτέλεσμα εικόνας για AGGELIKH ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ

Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ, 2010

Σελίδες 208

Τιμή ευρώ 5,07

 

Πριν τρεις μήνες περίπου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε την προσωπικότητα και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αυτής της σεβάσμιας μορφής των Ελληνικών Γραμμάτων, μέσα από το εξαιρετικό, μυητικό βιβλίο της φιλολόγου Μαρίας Σπυροπούλου-Θεοδωρίδου «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μαγευτικές αφηγήσεις».

Με αυτή την αφορμή και εν όψει των γιορταστικών ημερών που έρχονται, θεώρησα ότι δεν υπήρχε βιβλίο πιο ταιριαστό  για να προτείνω από τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ του πολυδιάστατου Σκιαθίτη δημιουργού (1851-1911), ο οποίος ακολουθώντας την συνήθεια γνωστών δυτικών συγγραφέων να εκδίδουν κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικα διηγήματα (Το αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εφημερίς», στις 25-12-1887, όπου υπογράφει ως «Βυζαντινός»), δημοσίευε τις μέρες αυτές σε διάφορα έντυπα, ανάλογα διηγήματα, μερικά από τα οποία ανήκουν στα εξοχότερα δείγματα της τέχνης του.

Το κοινό που έχουν τα διηγήματα αυτά μεταξύ τους, όπως δείχνει και ο τίτλος τους, εκτός από την απαράμιλλη τέχνη του συγγραφέα τους, είναι ότι η δράση τους συνδέεται με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ωστόσο δεν υπάρχει σε αυτά κανενός είδους οικογενειακή εορταστική αφέλεια, αλλά απεναντίας στις σελίδες τους ξεδιπλώνεται η μεγάλη ποικιλία της ζωής των προσώπων του σύμπαντος του Παπαδιαμάντη, στο ένα άκρο του οποίου βρίσκεται η φονική κακότητα της γρια-Καντάκαινας – «Το χριστόψωμο» – και στο άλλο η αγόγγυστη καλοσύνη της θεια-Αχτίτσας – «Η Σταχτομαζώχτρα».

Τα Διηγήματα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το βιβλίο είναι: Το Χριστόψωμο, Υπηρέτρα, Η Σταχομαζώχτρα, Η Χτυπημένη, Ο πολιτισμός εις το χωρίον, Ο Αμερικάνος, Στο Χριστό στο Κάστρο, Της Κοκκώνας το σπίτι, Φιλόστοργοι, Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη, Η Ντελησυφέρω, Ο Χαραμάδος, Άνθος του γιαλού, Το κρυφό Μανδράκι.

Στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να βρείτε και άλλες εκδόσεις όπως Μάλλιαρη, Δαμιανού και Gutenberg.

Εύχομαι Καλές Γιορτές, με υγεία, ειρήνη, αγάπη, σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και προσφορά στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας!


Διαβάστε Περισσότερα

 • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
 • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ: Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
 • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:JAMES DEAN-Το πορτρέτο ενός μύθου
 • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ
 • Η Αγγελική Μπούλιαρη προτείνει:ΚΑΡΜΠΟΝ, Γιώργος Κούβας
 • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:ΑΓΓΕΛΙΚΑ Η ΜΑΝΤΕΝΟΥΤΑ Το μυθιστόρημα για την πραγματική ζωή της μητέρας του Διονυσίου Σολωμού
 • Η Αγγελική Μπούλιαρη προτείνει:Η ΤΙΓΡΗ ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ
 • Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:ΜΗ Μ΄ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ, Καζούο Ισιγκούρο
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *