Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Credit Suisse: «Η ελληνική μεσαία τάξη αφανίστηκε από τα Μνημόνια – Έχασε περισσότερα από 500 δισ.δολάρια από το 2008»!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Σοκ προκαλεί έκθεση της ελβετικής Credit Suisse στην οποία αναφέρεται αναλυτικά με αριθμούς η «εξαέρωση» της ελληνικής μεσαίας τάξης από την εφαρμογή των μνημονίων από το 2008 έως και σήμερα.
Η έκθεση αναφέρεται στον παγκόσμιο πλούτο κατά τη διάρκεια του 2015.
Η μεσαία τάξη είναι αυτή που έχει πληγεί δραματικά από την κρίση, ενώ στην έκθεση δεν περιλαμβάνονται στοιχεία και οι επιπτώσεις που θα φανούν από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, που επίσης εστιάζεται στη μεσαία τάξη, καθώς η μεσαία τάξη σε όλες τις χώρες είναι το «βαρόμετρο» ευημερίας με βάση το οποίο υπολογίζεται η οικονομική ευρωστία μιας χώρας.
Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχασε περισσότερα από 500 δισ. δολάρια, με δεδομένο ότι η «αξία» της βρίσκονταν στα 1,16 τρισ. δολάρια το 2007 (το υψηλότερο επίπεδο που έφθασε ποτέ) και φέτος έχει πέσει στα 678 δισ. δολάρια.
Μιλάμε για μια καταβαράρθρωση της τάξης του 41% και αφορά 1,2 εκατ. Έλληνες, κάτι απόλυτα λογικό εάν σκεφτεί κάποιος ότι η χώρα έχει ενάμισυ εκατομμύριο ανέργους.
Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 4,6 εκατ. από 5,8 εκατ. που ήταν το 2008 βάση των εισοδηματικών κριτηρίων.800.000 Έλληνες πολίτες δηλδαδή «υποβιβάστηκαν» σε σαφώς κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
Το 2000, δηλαδή το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης, η μεσαία τάξη υπολογίζονταν στα 4,7 εκατ. Δηλαδή η χώρα έχει γυρίσει 15 χρόνια πίσω και έπεται συνέχεια!
Η κατάρρευση στις αποτιμήσεις της ακίνητης περιουσίας, η κατάρρευση των μετοχικών αξιών, αλλά και το γεγονός ότι υπήρξε σαφής υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κοινωνική γενοκτονία. Εν ολίγοις ότι κατέχουμε έχει χάσει την αξία του.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη, αφού στην ίδια υπό εξέταση περίοδο μνημόνια εφάρμοσαν Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, που καταγράφεται αυτή η δραματική πτώση, και συνεχίζει να έχει πτωτική πορεία.
Ο πλούτος της μεσαίας τάξης που στηρίζει όλη την ελληνική οικονομία υπέστη τεράστια μείωση μεταξύ του 2007 και του 2008 κατά 216 δισ. δολάρια και μεταξύ του 2008 έως και τα μέσα του 2015 βυθίστηκε κατά 272 δισ. δολάρια περαιτέρω. Την ίδια στιγμή, ο μέσος πλούτος κάθε Έλληνα υποχώρησε στα 81.300 δολάρια φέτος, όταν προ μνημονίων, το 2007, διαμορφωνόταν στα 136.800 δολάρια.
Φυσικά εάν η μεσαία τάξη υπέστη τέτοια καθίζηση, τότε μπορούμε να φανταστούμε τι έγινε με τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Όπως έλεγε και ο Πατροκοσμάς «οι πλούσιοι θα γίνουν φτωχοί και οι φτωχοί θα πεθάνουν».

Διαβάστε Περισσότερα

 • Η Ισπανία επενδύει δυναμικά στον ήλιο με το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στην Ευρώπη
 • Χρόνια ημικρανία: Νέα μέθοδος για την αντιμετώπισή της
 • Μια όμορφη συνεργασία και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση θα δούμε αυτό το Σάββατο μέσω zoom από τους διαδικτυακούς συνδέσμους της σχολής μας.
 • Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ PLP ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ! (BINTEO)
 • Ποια τροφή πρέπει να τρώμε λιγότερο αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο
 • Κοπάδι ρομποτικών ψαριών συγχρονίζει το κολύμπι του, για πρώτη φορά
 • Αυτά είναι τα smartphones του μέλλοντος
 • Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία πορτραίτου που τραβήχτηκε ποτέ στις ΗΠΑ
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com