Colpo grosso τύπου Καρουζέλ με 50 e-shops
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Περισσότερα από 50 e-shops έχουν μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο μικροσκόπιο των στελεχών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς υπάρχουν στοιχεία πως μέσω εικονικών τιμολογίων κατάφερναν να αποκρύπτουν και να μην αποδίδουν φόρους προκαλώντας στο Δημόσιο τεράστια οικονομική ζημιά.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, το σαφάρι του ΣΔΟΕ ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες και
επικεντρώθηκε στις διαδικτυακές πλατφόρμες συγκρίσεως τιμών στις οποίες εμφανίζονταν ηλεκτρονικά καταστήματα να πωλούν προϊόντα τεχνολογίας όπως κινητά, κονσόλες και τάμπλετ σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Τιμές που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των «ράμπο» της Δίωξης, οι οποίοι αποφάσισαν να ξεσκονίσουν τα τιμολόγια των καταστημάτων αυτών προκειμένου να διαπιστώσουν από πού προμηθεύονταν τα προϊόντα που διέθεταν προς πώληση σε τόσο χαμηλές τιμές.
Από την έρευνα προέκυψε, λοιπόν, ότι, μέσω εικονικών επιχειρήσεων που κατέχουν «εξαφανισμένοι έμποροι» -δηλαδή αχυράνθρωποι εικονικών επιχειρήσεων- και πλαστών παραστατικών, κάποια e-shops δεν απέδιδαν ποτέ στο Δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να καρπώνονται το σύνολο του τιμήματος των προϊόντων που πουλούσαν και ως εκ τούτου να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε… γενναίες εκπτώσεις.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, αρχικά στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν τρία ηλεκτρονικά καταστήματα, με ένα εξ αυτών, που εδρεύει στον Άγιο Στέφανο, να «κατέχει τη μερίδα του λέοντος», καθώς, όπως διαπιστώθηκε, την τελευταία διετία δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ άνω των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ!
Η έρευνα όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς, όπως πληροφορείται το zougla.gr, ήδη οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει ακόμα 50 ηλεκτρονικά καταστήματα που, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φέρονται να ακολουθούσαν τις ίδιες τακτικές.
Όπως εξήγησαν στελέχη της Δίωξης στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, «ο εντοπισμός τους προέκυψε από τις χαμηλές τιμές στις οποίες πουλούσαν τα προϊόντα τους. Όταν όλοι αγοράζουν κάτι 100, πρέπει να το πουλάνε τουλάχιστον 124 λόγω ΦΠΑ. Όταν κάποιος το ίδιο πράγμα το πουλάει 80, τότε κάτι συμβαίνει. Τα προϊόντα τεχνολογίας υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Όποιος αγοράζει χοντρική τέτοια προϊόντα δεν πληρώνει ΦΠΑ. Το ΦΠΑ αποδίδεται όταν το προϊόν φθάσει στον τελικό καταναλωτή. Οι εμπλεκόμενοι αγόραζαν σε χοντρική προϊόντα τεχνολογίας χωρίς ΦΠΑ και, μέσω ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίες εξέδιδαν τιμολόγια με εικονικό ΦΠΑ, κατάφερναν να τον συμψηφίζουν και να μην τον αποδίδουν και έτσι να πωλούν σε ό,τι τιμές ήθελαν. Πρόκειται για σύστημα Καρουζέλ, ενώ η ζημιά για το Δημόσιο ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ».
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο στόχαστρο της Δίωξης έχουν μπει τρεις Έλληνες για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες ότι ήταν οι τελικοί αποδέκτες χρημάτων που προέρχονταν από τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τρεις αυτοί άνδρες εμφανίζονται να μην έχουν στην κατοχή τους κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά να υποκρύπτονται πίσω από τη λειτουργία συγκεκριμένων e-shops.
zougla.gr