BioNTech στη «N»: Ετοιμάζουμε εμβόλια και για άλλους καρκίνους εκτός από αυτόν του πνεύμονα
Η εταιρεία μιλά στο Naftemporiki.gr για την κλινική δοκιμή και τα επόμενα σχέδια της
Το γύρο του κόσμου έκανε πριν από λίγα 24ωρα η είδηση ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου mRNA στον κόσμο για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς με τους ειδικούς μιλούν για «ρηξικέλευθες» δυνατότητες και να εκφράζουν ελπίδα ότι θα μπορέσει να σώσει χιλιάδες ζωές. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech (της γερμανικής εταιρείας που ανέπτυξε από κοινού με την Pfizer το εμβόλιο για τον Covid), το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.
«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία με το ερευνητικό μας εμβόλιο κατά του καρκίνου που βασίζεται σε mRNA BNT116 στη Βρετανία. Η κλινική δοκιμή διερευνά το εξατομικευμένο εμβόλιο που βασίζεται σε mRNA, το υποψήφιο για τον καρκίνο BNT116 σε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). Λάβετε υπόψη ότι η κλινική δοκιμή διεξάγεται παγκοσμίως σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Ο πρώτος ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία το 2022 στην Ουγγαρία. Το προχωρημένο NSCLC εξακολουθεί να έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόνο 25% αφήνοντας τους ασθενείς με πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Με βάση την τεχνολογία mRNA που αναπτύχθηκε εδώ και πολλά χρόνια, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την ιατρική ανάγκη σε αυτόν τον τομέα με νέες, καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Το BNT116 είναι μια από τις εξατομικευμένες θεραπείες που εξετάζουμε, η οποία βασίζεται στην αποκλειστική τεχνολογία mRNA της BioNTech. Αξιολογούμε επίσης υποψήφια προϊόντα με βάση την ίδια τεχνολογία στο μελάνωμα (BNT111) και στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου (BNT113), όπου η ιατρική ανάγκη για νέες θεραπείες είναι επίσης πολύ υψηλή. Για το BNT111 μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε θετικά αποτελέσματα σε κλινική δοκιμή φάσης 2. Αυτά τα δεδομένα ήταν μια απόδειξη επιτυχίας για την τεχνολογία μας mRNA στην ογκολογία».
Naftemporiki.gr