Βρετανία: Ποιοι είναι οι πρωθυπουργοί με τις μικρότερες σε διάρκεια θητείες
Η Λιζ Τρας θα μείνει στην ιστορία ως η πρωθυπουργός της Βρετανίας με την μικρότερη σε διάρκεια πρωθυπουργική θητεία.
Ανατρέχοντας στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι από εκείνους που έμειναν λίγο χρόνο στον πρωθυπουργικό θώκο έχουν κάποια καλή δικαιολογία για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Βρέθηκαν στο τιμόνι κυβερνήσεων εν μέσω κρίσεων, αλλά δεν απέφυγαν την σκληρή κριτική, παρά τη συγκυρία.
Μέχρι σήμερα ο πολιτικός που κατείχε τον τίτλο του «πρωθυπουργού με την μικρότερη θητεία» ήταν ο Τζορτζ Κάνινγκ. Παρέμεινε στην πρωθυπουργία μόλις 119 μέρες. Σε μας είναι γνωστός κυρίως λόγω της … πλατείας Κάνιγγος . Ήταν ένας φιλέλληνας πολιτικός που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έβαλε την υπογραφή του, το 1826, στη συνθήκη ειρήνης της Τουρκίας με την Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 1827 ο Κάνινγκ ανέλαβε την πρωθυπουργία, αλλά έμεινε στον θώκο μόλις 119 μέρες, καθώς πέθανε από πνευμονία.
Ποιοι είναι οι οκτώ πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία
1.Λιζ Τρας- 44 μέρες
Κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές στο Συντηρητικό Κόμμα τον Σεπτέμβριο και ύστερα από 44 μέρες παραιτήθηκε εν μέσω μίας χαώδους πολιτικής κατάστασης, την οποία η ίδια προκάλεσε με αμφιλεγόμενες επιλογές και εντυπωσιακές «κωλοτούμπες». Η πρωθυπουργική θητεία της Λιζ Τρας σκιάστηκε από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Μόλις πέρασε η περίοδος πένθους κι άρχισε να ξεδιπλώνει το κυβερνητικό πρόγραμμά της, προέκυψαν και τα προβλήματα και οι αμφισβητήσεις, που κονιορτοποίησαν την αξιοπιστίας της και την οδήγησαν στην παραίτηση.
2.Σερ Άλεκ Ντάγκλας Χόουμ – ένας χρόνος και μία ημέρα
Ο σερ Άλεκ Ντάγκλας Χόουμ έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 1963, μετά την παραίτηση του Χάρολντ Μακμίλαν. Πολιτικός παλαιάς κοπής οδήγησε το Συντηρητικό Κόμμα στις εκλογές του 1964, τις οποίες έχασε οριακά από τον Χάρολντ Γουίλσον. Αριστοκράτης, που είχε λίγη επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, οι Βρετανοί τον θυμούνται κυρίως γιατί δύο αριστεροί φοιτητές το 1964 προσπάθησαν να τον … απαγάγουν. Η απόπειρα όμως ήταν ένα φιάσκο..
3.Σερ Άντονι Ίντεν – ένας χρόνος και 279 μέρες
Αφού πήρε τον έλεγχο της κυβέρνησης των συντηρητικών βρέθηκε στη δίνη της κρίσης του Σουέζ και ο σερ Άντονι Ίντεν δεν κατάφερε να παραμείνει για πολύ στην εξουσία. Επικαλέστηκε προβλήματα υγείας για να παραιτηθεί, αλλά οι βουλευτές του έλεγαν πως πλήρωσε τα λάθη που έκανε ως προς τις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία και το Ισραήλ στην κρίση του Σουέζ.
4. Γκόρντον Μπράουν- δύο χρόνια και 318 μέρες
Η βρετανική κοινή γνώμη δεν χαίρεται και πολύ βλέποντας να ανελίσσονται στην πρωθυπουργία πολιτικοί που δεν έχουν εκλεγεί από τους ψηφοφόρους. Έτσι όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν μπήκε στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν αμέσως αυτή τη δυσφορία. Ο Μπράουν έπρεπε να οδηγήσει τη χώρα εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τελικά πλήρωσε τις επιλογές του χάνοντας τις γενικές εκλογές του 2010 από τον Ντέιβιντ Κάμερον.
5. Νέβιλ Τσαμπερλέιν – δύο χρόνια και 348 μέρες
Η αφέλεια του Νέβιλ Τσάμπερλεϊν ήταν χαρακτηριστική. Όταν γύρισε στη Βρετανία μετά τις συνομιλίες με τον Αδόλφο Χίτλερ, τις οποίος ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ειρηνευτικές συνομιλίες», είχε δηλώσει: «Πιστεύω ότι θα επικρατήσει ειρήνη». Ήταν Σεπτέμβριος του 1938. Ύστερα από λίγο καιρό ξεσπούσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος!
6.Τερέζα Μέι- τρία χρόνια και 11 μέρες
Η κυρία Μέι ήταν αυτή που ήπιε το πικρό ποτήρι όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον εγκατέλειψε το σκάφος, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Έτσι το 2016 η κυρία Μέι που ήταν περισσότερο γνωστή ως «βασίλισσα του χορού», έγινε πρωθυπουργός, αλλά η συμφωνία που παρουσίασε για το Brexit καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο . Έτσι τον Ιούνιο του 2019 υποχρεώθηκε να παραιτηθεί .
7. Τζιμ Κάλαχαν- τρία χρόνια και 29 μέρες
Θεωρείται το εύκολο θύμα της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ήταν ο τέταρτος πρωθυπουργός των Εργατικών, αλλά βρέθηκε να παλεύει με τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας και την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση. Έτσι στις εκλογές του 1979 η Μάγκι είχε εύκολο αντίπαλο και η νίκη της ήταν ευρεία.
8. Μπόρις Τζόνσον- τρία χρόνια και 44 μέρες
Η πρωθυπουργική θητεία του ήταν αμφιλεγόμενη. Προσπαθώντας να οδηγήσει τη χώρα εν μέσω της πανδημίας και του Brexit, οι προσεγγίσεις του Τζόνσον τον έκαναν εξαιρετικά συμπαθή σε μια μερίδα της κοινής γνώμης και πολύ αντιπαθή για αρκετούς Βρετανούς.
Αυτή η εικόνα μεταφέρθηκε και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος και τελικά η κυβέρνησή του κατέρρευσε μετά από μια σειρά σκανδάλων και παραιτήσεων υπουργών. Ωστόσο φεύγοντας από τη Ντάουνινγκ Στριτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εφόσον του ζητήσουν να επιστρέψει ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος.
topontiki.gr