Φουντώνει και πάλι η χολέρα στην Αϊτή!
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της χολέρας στην Αϊτή, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι Αρχές, εξέλιξη που επιτείνει τους φόβους για την αναζωπύρωση της ασθένειας στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής, όπου επιδημία χολέρας σκότωσε πάνω από 10.000 ανθρώπους από το 2010 ως το 2019.
Το υπουργείο Υγείας γνωστοποιούσε ώρες νωρίτερα «τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος της χολέρας στη Σαβάν Πιστάς Ντεγαγιέτ, στην κοινότητα του Πορτ-ο-Πρενς, και ύποπτου κρούσματος στο Μπρούκλιν, στην κοινότητα Σιτέ Σολέιγ».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου αποκάλυψε ότι επτά ως οκτώ άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια.
«Τα περισσότερα θύματα υπέκυψαν στις συνοικίες τους, δεν μπόρεσαν να πάνε σε νοσοκομείο», εξήγησε ο Λορέ Αντριάν, απευθύνοντας έκκληση να αρθούν τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγγελθείσα την 11η Σεπτεμβρίου αύξηση της τιμής των καυσίμων, ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν να πάνε σε κέντρα υγείας ή ασθενοφόρα να πάνε να τους παραλάβουν.
Το υπουργείο διαβεβαίωσε χθες ότι λαμβάνει μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας, ειδικά πως ερευνά το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα κρούσματα. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής.
Ο ιός της χολέρας, που μετέφεραν στην Αϊτή κυανόκρανοι του ΟΗΕ το 2010, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα χιλιάδες Αϊτινούς.
Οι κυανόκρανοι έριχναν λύματα στον ποταμό Αρτιμπονίτ, και τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε περιοχές που βρέχονταν από αυτόν προτού η επιδημία να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Ο ΟΗΕ αναγνώρισε πως διαδραμάτισε ρόλο στην εξάπλωση του ιού στην Αϊτή μόλις τον Αύγουστο του 2016.
Το υπουργείο Υγείας οργάνωσε τον Φεβρουάριο τελετή για την επίσημη εξάλειψη της χολέρας στην Αϊτή, καθώς το τελευταίο κρούσμα —πριν από αυτά που ανακοινώθηκαν χθες— είχε εντοπιστεί το 2019.
Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί είπε τότε πως «η 4η Φεβρουαρίου αντιπροσωπεύει μοντέλο δέσμευσης, πολιτικής και των πολιτών, θα παραμείνει αξιομνημόνευτη ημερομηνία στα χρονικά της ιστορίας της δημόσιας υγείας».
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP