Επιστροφή στο σχολείο: πώς θα γίνει πιο ομαλά η προσαρμογή μικρών και μεγάλων;
Η Μαρτίνα Νικολάου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, μας δίνει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για μικρούς και… μεγάλους.
Οι διακοπές έφτασαν και για φέτος στο τέλος τους και το άνοιγμα των σχολείων είναι πλέον προ των πυλών. Γονείς και παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται, αν μη τι άλλο, τη δύσκολη προσαρμογή τους στην καθημερινότητα. Διάφορα ερωτήματα και σκέψεις κατακλύζουν τα μυαλά των γονιών: «Πρέπει να τον γράψω τρίτη γλώσσα;», «Θα την δοκιμάσω και στο πιάνο φέτος», «Μήπως να πάει και ένα δεύτερο άθλημα;», «Κάποιος μου είπε για ρομποτική, ενδιαφέρον ακούγεται.» Άραγε τις σκέψεις των παιδιών, τις αφουγκράζεται κανείς;
Όλοι οι ενσυνείδητοι γονείς θέλουν αναμφίβολα το καλύτερο για το παιδί τους. Μήπως όμως πρέπει να δώσουμε στο παιδί την επιλογή να διαλέξει εκείνο την δραστηριότητα που του αρέσει περισσότερο; Μήπως να βοηθήσουμε το παιδί να δει την έναρξη της σχολικής περιόδου πιο θετικά και να μην το υπερφορτώνουμε με παραπάνω δραστηριότητες απ’ όσες πρέπει; Πρέπει να σκεφτούμε ποια καθημερινότητα θα κάνει το παιδί μας ευτυχισμένο, αλλά και πώς θα το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμα που θα έχει πάλι φέτος; Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό που θα προστατεύει το παιδί καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς;
Το Α και το Ω για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι φυσικά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα προσφέρει στον οργανισμό όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα μικρόβια των ιώσεων, αλλά και το απαιτητικό πρόγραμμα ενός παιδιού. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται συνεχώς σε περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό προς τις ιώσεις και τα κρυολογήματα και μάλιστα για αρκετές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Βιταμίνες όπως οι C, B, A, D και E φαίνεται να βοηθούν στην καταπολέμηση ιών και λοιμώξεων και θα τις βρούμε σε τροφές όπως είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί.
Οι χυμοί επίσης θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Ακόμα και αν δυσκολεύονται καμιά φορά να τους καταναλώσουν, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν υπάρχουν διάφορες επιλογές συμπληρωμάτων διατροφής που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία, πάντα όμως αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Μια όμως πιο ευχάριστη και ακίνδυνη επιλογή είναι και τα βιταμινούχα ροφήματα. Τα ροφήματα αυτά είναι μια πλούσια πηγή στοιχείων και μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Είναι διαθέσιμα σε απολαυστικές για τα παιδιά γεύσεις και είναι σίγουρο ότι θα γίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά ενισχύουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα στοιχεία όπως είναι το μαγνήσιο και το ασβέστιο, αλλά και με πολλές χρήσιμες βιταμίνες που βοηθούν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού τους όπως αναφέραμε και παραπάνω για τις βιταμίνες Α, C, Ε, Β12 και Β6.
Προτεραιότητά μας λοιπόν είναι να μυήσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την απαραίτητη πρόσληψη βιταμινών. Μην ξεχνάμε όμως ότι πάνω απ’ όλα είναι παιδιά. Ας τους δώσουμε τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζονται για να είναι υγιή σωματικά και ψυχικά, γεμάτα αγάπη και ευτυχία και όχι πίεση και στρες.
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Για τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής απευθυνθείτε πρώτα στον παιδίατρό σας.
Μαρτίνα Νικολάου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
naftemporiki.gr