Η πρώτη αισιόδοξη μελέτη για την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και εκατοντάδες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποτυπώνουν τις αρνητικές συνέπειες που έχει στον πλανήτη. Πολλές από αυτές τις μελέτες παρουσιάζουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον με το σύνολο τους να περιγράφει με μελανά χρώματα το τι πρόκειται να συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν υπάρξει άμεση αντιστροφή του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας. Όλες οι μελέτες ανέφεραν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για τον περιορισμό ή την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής στο μέτρο που έχουν εφαρμοστεί δεν παρουσιάζουν καμία αποτελεσματικότητα.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (Μπούλντερ) παρουσιάζουν μια μελέτη η οποία για πρώτη φορά κομίζει κάποια θετικά νέα στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει σε σημείο τέτοιο ώστε να αποκλείεται με τα υπάρχοντα τουλάχιστον δεδομένα η εμφάνιση των πιο δυσοίωνων σεναρίων και προβλέψεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη στο τέλος του 21ου αιώνα.
Αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4-5 βαθμούς Κελσίου, μονιμοποίηση ακραίων καιρικών φαινομένων και αύξηση αρκετών μέτρων της στάθμης της θάλασσας με αποτέλεσμα να βουλιάξουν όλες οι νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη είναι ορισμένα από τα πιο αρνητικά σενάρια που έχουν περιγράψει οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας μελέτης όλες οι έρευνες που παρουσιάζουν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής βασίζονται σε δεδομένα παλαιότερων ετών και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα που έχουν φέρει τα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια αλλά και την στροφή που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από αυτή την εξέλιξη τις επόμενες δεκαετίες.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με τη σημερινή εικόνα όπως εκείνοι την αναλύουν στο τέλος του αιώνα θα πιαστεί ο στόχος που έχουν τεθεί στις παγκόσμιες διασκέψεις για το κλίμα για συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την θερμοκρασία που υπήρχε πριν την βιομηχανική επανάσταση.
naftemporiki.gr