Όλα τα ξενοδοχεία μπαίνουν στη μάχη για την ανάκαμψη του τουρισμού.
Ποιοι επιδοτούνται για κεφάλαιο κίνησης – Τι είπε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους ξενοδόχους
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως σημαντική είδηση μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος. Όπως ανέφερε ο κ. Τάσσιος, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει με 800.000.000 ευρώ την επανεκκίνηση του τουρισμού, η εκτίμηση με βάση αναφορές των ξενοδόχων είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες που είναι αδειοδοτημένες.
Θα ανοίξουν περισσότερα από 10.000 ξενοδοχεία
Αυτό σημαίνει ότι σύσσωμος ο κλάδος του τουρισμού ρίχνεται στη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και ότι θα λειτουργήσουν περισσότερες από 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ πέρυσι λειτούργησαν περίπου οι μισές και όχι περισσότερες από 5.500 μονάδες.
Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων θεωρούν ρεαλιστικό στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 100% σε σύγκριση με την καταστροφική, λόγω πανδημίας, περυσινή χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα τους θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν το 50% των εσόδων της χρονιάς ρεκόρ του 2019. Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί τότε αλλάζουν, προς το θετικότερο, όλες οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 και ενδέχεται το ΑΕΠ να αυξηθεί μέχρι και πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Επιδότηση έως 400.000 ευρώ
Το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προβλέπει επιδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης που μπορεί να φθάσει τις 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία.
Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν
Για να επιδοτηθεί μία επιχείρηση βασική προϋπόθεση είναι να είχε μείωση του τζίρου της το 2020 μεγαλύτερη ή ίση του 30% σε σχέση με το 2019.
Η ενίσχυση από το Πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου για τα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise εφόσον πληρούν ορισμένα κριτήρια του ΕΣΠΑ.
Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων στο τομέα της εστίασης και περίπου άλλες 12.000 εκκρεμεί να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι τη Δευτέρα εκκαθαρίστηκαν πάνω από 2.000 αιτήσεις και σύντομα τα ποσά των ενισχύσεων θα καταβληθούν στους δικαιούχους.