Αερόφυτα: Γνωρίστε τα minimal φυτά που μεγαλώνουν …χωρίς χώμα
Τα αερόφυτα είναι σπάνιας ομορφιάς πολυετή φυτά του γένους Tillandsia, που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται στον αέρα. Ως επίφυτα, στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν αγκριστρωμένα πάνω σε δέντρα ή βράχους και αυτό τους δίνει το μοναδικό χαρακτηριστικό να μη χρειάζονται χώμα για να μεγαλώσουν.
Το ιδιαίτερο σχήμα τους και η κομψή τους εμφάνιση τα έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με μοντέρνο design, καθώς συνδυάζονται άψογα με γεωμετρικά δοχεία και τερράριουμς και μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρές ανεκμετάλλευτες γωνιές ομορφαίνοντάς τες ή ακόμα και να μπουν σε κρεμαστά δοχεία για να εμπλουτίσουν τον κάθετο άξονα του χώρου μας.
Μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρά βάζα, μέσα σε κοχύλια, σε γεωμετρικά γυάλινα τεράριουμς πάνω σε βρύα ή άμμο, τυλιγμένα σε χοντρό σύρμα, πάνω σε αποξηραμένα κλαδιά ή όπου αλλού σκεφτεί η φαντασία μας. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να τους παρέχουμε αρκετό φως και σωστό πότισμα, ώστε να καταφέρουν να ευδοκιμήσουν σα να βρίσκονταν στο φυσικό τους περιβάλλον,
Τα αερόφυτα συναντώνται σε διάφορα οικοσυστήματα, από τα τροπικά δάση μέχρι ερήμους και οροπέδια, από την Αμερικανική Ήπειρο ως την Ινδία. Καθώς στερούνται ριζικού συστήματος, είναι προσαρμοσμένα να απορροφούν υγρασία και θρεπτικά συστατικά από το περιβάλλον τους, μέσω των τριχιδίων που καλύπτουν τα φύλλα τους. Τα αερόφυτα των πιο ξηρών περιοχών μάλιστα, επωφελούνται από την ομίχλη που σκεπάζει το έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα αερόφυτα είναι σχετικά εύκολα στη συντήρησή τους. Είναι ιδανικά φυτά για εσωτερικούς χώρους, καθώς προτιμούν φωτεινές θέσεις χωρίς άμεσο ηλιακό φως, μακριά από ζεστά ή κρύα ρεύματα αέρα και αναπτύσσονται καλύτερα σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της φροντίδας των αερόφυτων είναι το πότισμα. Τα περίεργα αυτά φυτά απορροφούν υγρασία από τα φύλλα τους, επομένως ο τρόπος για να τα ενυδατώσουμε είναι είτε με τακτικό ψέκασμα των φύλλων είτε με βύθιση ολόκληρου του φυτού σε μια λεκάνη με νερό για λίγα λεπτά. Η συχνότητα και ο τρόπος ποτίσματος εξαρτάται από το είδος του αερόφυτου, αλλά και από τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του σπιτιού μας. Ως γενικός κανόνας ισχύει το πότισμα ανά 7-10 μέρες ή όταν τα φύλλα εμφανίζουν έντονο «καρούλιασμα», το οποίο είναι σημάδι αφυδάτωσης. Τα αερόφυτα με μικρότερο μέγεθος και λεπτότερα φύλλα μπορούν να ποτίζονται μόνο με ψεκασμό, ενώ όσα έχουν πιο λευκή και ανοιχτόχρωμη απόχρωση αντέχουν περισσότερο στην ξηρασία σε σύγκριση με αυτά με πράσινη απόχρωση.
Μετά το πότισμα, φροντίζουμε να στεγνώσουν εντελώς τα φύλλα πριν τα τοποθετήσουμε στην αρχική τους θέση, διαφορετικά ο κίνδυνος να σαπίσουν είναι μεγάλος. Μπορούμε να τα κρεμάσουμε ανάποδα μέχρι να εξαφανιστεί κάθε ίχνος υγρασίας, σε ένα σημείο με καλό αερισμό.
Όσον αφορά στη λίπανση, αυτή γίνεται μια φορά το χρόνο με ειδικό λίπασμα για αερόφυτα ή με αραιωμένο λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου. Το λίπασμα προστίθεται στο νερό του ποτίσματος/ψεκάσματος και η λίπανση γίνεται ιδανικά την άνοιξη, μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες.
Εάν θέλουμε να τα πολλαπλασιάσουμε, μπορούμε να περιμένουμε τα μικρά φυτάρια που θα φυτρώσουν στη βάση του αρχικού αερόφυτου, ή αν είμαστε τυχεροί, θα δρέψουμε τους σπόρους από τα σπάνια και εντυπωσιακά άνθη τους.
topontiki.gr