Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα το συγκρότημα του καθεδρικού ναού Τιράνων «Ανάσταση»
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr
Εκπρόσωποι θρησκειών της Αλβανίας επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Θρησκεία και κοινωνία: Το μοντέλο της Αλβανίας», καθώς το πρόγραμμα προέβλεπε αμοιβαίες επισκέψεις σε λατρευτικούς χώρους, το συγκρότημα του καθεδρικού ναού Τιράνων.
Και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, που εντάσσεται ισορροπημένα στην αισθητική εικόνα του ιστορικού κέντρου της αλβανικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας σ’ αυτήν εξελικτικά στοιχεία του 21ου αιώνα.
Ξεναγήθηκαν από τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστειο και θαύμασαν την αρμονία.
Το συγκρότημα, που κτίστηκε σε οικόπεδο του κέντρου των Τιράνων και το οποίο παραχωρήθηκε σταδιακά από τις κρατικές αρχές (2001-2005), σε αντικατάσταση του οικοπέδου του κατεδαφισθέντος το 1967 από το αθεϊστικό καθεστώς Ορθόδοξου καθεδρικού ναού, αποτελείται από τον καθεδρικό ναό, το παρεκκλήσιο, το κωδωνοστάσιο, το συνοδικό μέγαρο και το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο και άλλους χώρους.
Την πρωτοβουλία, τη συγκέντρωση των πόρων και την εποπτεία της ανέγερσης του συγκροτήματος είχε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Η αρχιτεκτονική σύλληψη του ναού στηρίζεται στον κύκλο, που εμπεριέχει την έννοια του αιώνιου χρόνου και στον κατακόρυφο άξονά του, που συνδέει τη γη με τον ουρανό.
Ταυτόχρονα ο κατακόρυφος αυτός άξονας αποτελεί και το κέντρο ενός υπερμεγέθους σταυρού, μήκους και πλάτους 49 μ., οι κεραίες του οποίου αποτελούν πυλώνες του ναού.
Η αρχιτεκτονική σύλληψη του ύψους 46 μ. κωδωνοστασίου ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και βασική ιδέα του αποτελούν τέσσερις πασχαλινές λαμπάδες, που συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές, οι οποίοι αναγγέλλουν την Ανάσταση.
Το συγκρότημα αυτό εξυπηρετεί πολυδιάστατους σκοπούς, που έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών, την πνευματική καλλιέργεια των νέων, την αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Τιράνων και ευρύτερα της Αλβανίας, την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.
Πραγματικά είναι ένα έργο-επίτευγμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που συμβολίζει τη θριαμβευτική ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία εκ θεμελίων με τις κοπιώδεις προσπάθειές του, αλλά και την αυθεντική πνευματικότητά του, μέσω των οποίων, και παρά τις δυσκολίεςμ έκανε «βατή» την πορεία της αναγέννησης από τα συντρίμμια.
Και αποτελεί αυτό το έργο-επίτευγμα μια ακόμη απόδειξη ότι η Εκκλησία στο διάβα των αιώνων είναι ανίκητη, όσους διωγμούς, όσες απειλές, όσους εχθρούς και όσους φόβους και αν έχει να αντιμετωπίσει.
Και μέσα απ’ όλες τις δοκιμασίες, τους πειρασμούς και τους κινδύνους δεν λυγίζει.
Μένει όρθια και ομολογεί: Χριστός Ανέστη.
Και τα πάντα απαντούν και αντιφωνούν με ορμή: Αληθώς Ανέστη.
Το φως της Ανάστασης αποκαλύπτει και φωτίζει και από την ατομική ανάταση οδηγεί στη συλλογική.
romfea.gr