Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

Νικολά – Ζοζέφ Κινιό (1725 – 1804)

Γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης.

Ο Νικολά-Ζοζέφ Κινιό (Nicolas-Joseph Cugnot) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1725 στο χωριό Βουά-Βασόν της Λορένης. Εκπαιδεύτηκε ως στρατιωτικός μηχανικός και υπηρέτησε στο στρατό της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Μαρίας Θηρεσίας.

Το 1763 επέστρεψε στη Γαλλία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με τη συγγραφή στρατιωτικών εγχειριδίων και την πραγματοποίηση μερικών εφευρέσεων, σε ιδέες που είχε εμπνευστεί στον πόλεμο. Μία από αυτές ήταν η κατασκευή ενός αυτοκινούμενου οχήματος, που θα έσυρε τα κανόνια του Πυροβολικού.

Το 1769 κατασκεύασε το πρώτο ατμοκίνητο αυτοκίνητο, το οποίο θεωρείται ο πρόγονος των μεταγενεστέρων αυτοκινήτων. Είχε τέσσερεις τροχούς και ανέπτυσσε ταχύτητα 4 χιλιομέτρων την ώρα. Τον επόμενο χρόνο κατασκεύασε ένα δεύτερο, μεγαλύτερο όχημα, με τρεις τροχούς. Ο μοναδικός εμπρόσθιος τροχός ήταν κινητήριος και χρησίμευε και για την οδήγηση του οχήματος.

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα;

Η έλλειψη, όμως, δοχείου νερού (ρεζερβουάρ) δεν επέτρεπε την κίνηση του ατμοκίνητου αυτοκινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η άνιση κατανομή του βάρους του το καθιστούσε ασταθές. Μάλιστα, το 1771 ένα από τα τρίτροχα οχήματα του Κινιό προσέκρουσε σ’ ένα τοίχο και πολλοί θεωρούν το περιστατικό αυτό ως το πρώτο τροχαίο ατύχημα.

Τελικά, παρά τις εξαντλητικές δοκιμές του, το τρίτροχο όχημα του Κινιό (ο ίδιος το ονόμαζε  fardier à vapeur=ατμάμαξα) δεν έπεισε τους αρμόδιους στρατιωτικούς παράγοντες κι έτσι η εισαγωγή της αυτοκίνησης στον γαλλικό στρατό θα καθυστερήσει για πάνω από ένα αιώνα. Πάντως, παρά τις ατέλειές του, το όχημα αυτό απέδειξε τη χρησιμότητα του ατμού ως μέσου για την έλξη συρμών και οχημάτων.

Το 1772 ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 15ος τού χορήγησε τιμητική σύνταξη για το καινοτόμο πνεύμα του. Με την έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης το 1789, η σύνταξη του Κινιό ανεκλήθη και ο ίδιος εξορίσθηκε στις Βρυξέλλες, όπου έζησε μέσα στη φτώχεια.

Χρόνια αργότερα, ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανέστειλε τη διαταγή εξορίας του και ο Νικολά-Ζοζέφ Κινιό επέστρεψε στο Παρίσι, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του, στις 2 Οκτωβρίου του 1804.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button