Ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Σε… ουδέτερο έδαφος έγινε τελικά η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη με τους συμβολαιογράφους, προκειμένου να ανασταλεί το ταχύτερο δυνατόν η αποχή τους και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι θετικό.
Βγαίνοντας από το γραφείο του Ε. Τσακαλώτου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, ο Σ. Κοντονής επανέλαβε τη βεβαιότητα του ότι στις 29 του μήνα θα μπει μπροστά η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν». Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκας δήλωσε πως «είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 του μήνα».
Πέρα από την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών κατά όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς και τα μέτρα αστυνόμευσης που υποσχέθηκε ο Ν. Τόσκας, δεν φαίνεται να προχωρά άλλη νομοθετική πρωτοβουλία όπως π.χ. η διενέργεια και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία αντί των γραφείων των συμβολαιογράφων. Παρά ταύτα, οι συμβολαιογράφοι δείχνουν να καλύπτονται, παρατηρώντας πως ούτως ή άλλως ο κίνδυνος της σωματικής βίας και της πρόκλησης ζημιών στα γραφεία τους, υπάρχει και σε ημέρες που δεν γίνονται πλειστηριασμοί.
Στο ζήτημα των ημερών, όπου θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, φαίνεται ότι η νομοθετική πρόβλεψη για 3 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να ξεπεραστεί με by pass, δηλαδή κατόπιν συνεννόησης συμβολαιογράφων- δικαστικών επιμελητών, αν και αυτό θα δοκιμαστεί στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις των συμβολαιογράφων θα περάσουν από Γενική Συνέλευση την επόμενη εβδομάδα, οπότε για να επιβεβαιωθεί το θετικό κλίμα της σημερινής σύσκεψης, θα πρέπει να ανατραπεί η προηγούμενη απόφαση τους για αποχή ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την αξιολόγηση, καθώς χαρακτηρίζεται ως πρώτη προτεραιότητα τόσο από την ΕΚΤ όσο κι από το ΔΝΤ, που πάντα κρατά στην ατζέντα του το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι ακόμα και η κυβέρνηση που είχε επιλέξει ως τώρα μια μάλλον «χαλαρή» στάση απέναντι στους πλειστηριασμούς, έχει κάνει στροφή 180ο, υιοθετώντας στη ρητορική της το άγος των στρατηγικών κακοπληρωτών.