Εσπασαν την ταχύτητα του φωτός επιστήμονες στο CERN
Οι ερευνητές απελευθέρωσαν 15.000 δέσμες νετρίνων, τα οποία διένυσαν 732 χλμ. 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από όσο θα χρειαζόταν το φως. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει ε πιβεβαίωση και από άλλα πειράματα..
«Το σημαντικό είναι να μην πάψεις να ρωτάς. Η περιέργεια έχει τον δικό της λόγο ύπαρξης», ήταν ένα από τα σοφά αποφθέγματα του Αλμπερτ Αϊνστάιν, η θεωρία της σχετικότητας του οποίου αποτελεί εδώ και έναν αιώνα τον ακρογωνιαίο λίθο της μοντέρνας Φυσικής. Τώρα ήρθε ίσως η σειρά των επιστημόνων του CERN να αμφισβητήσουν τον μεγαλύτερο φυσικό του 20ού αιώνα, αναθεωρώντας εκ βάθρων τη φυσική όπως τη γνωρίζουμε, με μία ρηξικέλευθη και μέχρι στιγμής ανεξήγητη ανακάλυψη σωματιδίων που κινούνται με ταχύτητα… μεγαλύτερη του φωτός.
Τα υποατομικά σωματίδια που έσπασαν αυτό που θεωρούνταν ως το απόλυτο όριο ταχύτητας στο σύμπαν είναι τα νετρίνα, τα οποία είναι αντικείμενο και του διεθνούς πειράματος του «Νέστορα» στην Πύλο και έχουν ελάχιστη μάζα, μηδενικό φορτίο και θεωρούνται «αόρατα», αφού δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου με άλλα σωματίδια. Εκπέμποντας 15.000 δέσμες νετρίνων από το CERN στη Γενεύη έως το ερευνητικό κέντρο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία σε διάστημα τριών χρόνων, οι ερευνητές εντόπισαν νετρίνα, τα οποία περνώντας μέσα από γη, νερό και αέρα διένυσαν τα 732 χλμ. μέχρι την Ιταλία 60 νανοδευτερόλεπτα ταχύτερα από όσο θα χρειαζόταν το φως (με περιθώριο λάθους 10 νανοδευτερόλεπτα).
«Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας», σχολίασε ο ερευνητής Αντόνιο Ερεντιάτο, ωστόσο επεσήμανε ότι η ανακάλυψη χρειάζεται προσοχή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με πειράματα και άλλων επιστημόνων. Η ανεξήγητη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια ερευνών για το πείραμα OPERA, που διεξάγουν από κοινού τα δύο ερευνητικά κέντρα και ακολούθησαν περίπου 16.000 μετρήσεις την τελευταία διετία, έτσι ώστε οι επιστήμονες να έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στα στοιχεία τους για να τα δημοσιοποιήσουν.
Το ότι τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα από το φως είναι ένα από τα θεμέλια της θεωρίας της σχετικότητας και πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας προτείνουν ότι εάν αυτό το όριο ξεπεραστεί, θεωρητικά θα ήταν εφικτό το ταξίδι στον χρόνο.
Το στοίχημα για τον εντοπισμό του «σωματιδίου του Θεού»
Δυτικά της Γενεύης, στα γαλλοελβετικά σύνορα, ιδρύθηκε το 1954 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών (ειδικότερα επί της σωματιδιακής Φυσικής) στον κόσμο. Πριν από τρία χρόνια το CERN ξεκίνησε το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο με τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χλμ,. στην οποία δέσμες πρωτονίων συγκρούονται μετωπικά κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Εκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.
To μποζόνιο
Το μεγάλο στοίχημα για τον LHC είναι ο εντοπισμός του λεγόμενου «μποζονίου Higgs» ή «σωματιδίου του Θεού», το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες ευθύνεται για τη μάζα που πήρε η ύλη μετά το «Μπιγκ Μπανγκ». Παρόλο που το CERN ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι απομακρύνεται από την ανακάλυψή του, οι επιστήμονες που εργάζονται στον ανταγωνιστή του, τον Tevatron στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν επιβεβαιώσει ή αποκλείσει την ύπαρξη του σωματιδίου. Στην περίπτωση που η ύπαρξη του μποζονίου αποκλειστεί, οι φυσικοί θα πρέπει να αναθεωρήσουν το «Καθιερωμένο Πρότυπο», τη θεωρία που εξηγεί τη λειτουργία των υποατομικών σωματιδίων και του σύμπαντος.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ