Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

1500 Αθηναίοι θα κάνουν Χριστούγεννα στο δρόμο. Μπορείς να βοηθήσεις;

Πόσους 20χρονους ξέρετε που βγαίνουν στο κέντρο της Αθήνας όχι μόνο για bar hoping άλλα και για να προσφέρουν ό,τι μπορούν στους άστεγους συμπολίτες τους;

Μία παρέα πέντε νέων παιδιών δείχνει το δρόμο της ανθρωπιάς και κινητοποιεί εκατοντάδες Αθηναίους σε ένα οδοιπορικό αλληλεγγύης για τους άστεγους της πόλης, που πραγματοποιείται από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου με σημείο εκκίνησης τη στέγη του “συνΑθηνά” στη Βαρβάκειο Πλατεία, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά επί της οδού Αθηνάς (ώρα προσέλευσης 04.00 – 07.00 μ.μ.).

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της 21χρονης φοιτήτριας Παναγιώτας Θεολογίτου. Η Παναγιώτα και οι φίλοι της κάνουν κατά καιρούς εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης για να προσφέρουν ό,τι μπορούν στους άστεγους. “Θα το κάναμε και πάλι εν όψει Χριστουγέννων και πρότεινα στα παιδιά να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση στο Facebook για να κινητοποιήσουμε και άλλους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν”.  Η παρέα ενθουσιάστηκε με την ιδέα και η Παναγιώτα δημιούργησε την εκδήλωση “Βοηθώντας τους Άστεγους στην Αθήνα” με σκοπό να συγκεντρωθούν ρούχα, τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης και να μοιραστούν στους άστεγους.

“Όσοι περισσότεροι τόσα περισσότερα πράγματα, τόσα περισσότερα χαμόγελα. Δεν μιλάμε για πολλά λεφτά, δεν είμαστε πλούσιοι, ούτε έχει αυτό σημασία…1 ευρώ… μια τυρόπιτα…1 αναψυκτικό… είναι τεράστια βοήθεια. Δεν ζητάμε από εσάς τίποτα περισσότερο” έγραψε.

Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου. Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα παρευρεθούν κι άρχισαν να τη βομβαρδίζουν με μηνύματα, ρωτώντας πού θα συγκεντρωθούν τα πράγματα και τι ακριβώς χρειάζεται. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, δάσκαλοι και μαθητές από σχολεία, φοιτητές, ηλικιωμένοι.

“Περιμέναμε να ανταποκριθούν το πολύ 50 άτομα και τελικά έχουμε 5000!” λέει η Παναγιώτα. “Είχαμε σκοπό να συγκεντρώσουμε τα πράγματα στο σπίτι μου αλλά είναι τόσα πολλά που δεν χωράνε!” προσθέτει η φίλη της Βάνα Κουρουκλάτου και εξηγεί ότι λόγω των διαστάσεων που έλαβε το θέμα, ζήτησαν τη βοήθεια της Γέφυρας, μιας κολεκτίβας εθελοντών που προσφέρει σε σταθερή βάση βοήθεια στους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη.

“Θέλαμε να γίνει σωστά όλο αυτό, χρειαζόμασταν ένα μέρος για να συγκεντρώσουμε τα πράγματα και έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι θα βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Γι αυτό επικοινωνήσαμε με τη Γέφυρα, έχουν μεγάλη εμπειρία και θα μας συμβουλεύσουν πως να διαχειριστούμε τον κόσμο καλύτερα” εξηγεί η Βάνα.

“Με χαρά δεχθήκαμε την πρόταση των παιδιών. Αυτός είναι ούτως η άλλως ο κόσμος με τον οποίο εμείς δουλεύουμε, οπότε μπήκαμε μέσα στην πρωτοβουλία των παιδιών για να τη στηρίξουμε και να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί με τρόπο που να έχει ουσία. Έχουμε εμπειρία 2,5 ετών στο streetwork με αστέγους, γνωρίζουμε σε ποια σημεία βρίσκονται και πώς να τους προσεγγίσουμε” λέει στο WE ο Τάσος Σμετόπουλος από τη Γέφυρα.

“Βέβαια, στην πραγματική ζωή δεν επιβεβαιώνονται συνήθως τα νούμερα του Facebook. Γι αυτό προτείναμε στα παιδιά να φτιάξουμε μια φόρμα, ένα google doc, όπου συμπληρώνει τα στοιχεία του όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά . Με αυτό τον τρόπο μαζεύτηκαν 500 άτομα, που και πάλι είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος”.

Έτσι δόθηκε το ραντεβού για τις 04:00 το απόγευμα του Σαββάτου. “Στις τέσσερις βρισκόμαστε στο συνΑθηνά, μέχρι τις επτά δεχόμαστε πράγματα, κάνουμε φιλτράρισμα και δημιουργία ατομικών πακέτων, ούτως ώστε μέχρι τις επτάμιση να έχουν οριστεί οι ομάδες και το πού θα πάει η κάθε ομάδα.

Σε κάθε ομάδα θα υπάρχει ένας επικεφαλής από τη Γέφυρα, που γνωρίζει τους ανθρώπους και τα σημεία. Είναι σημαντικό όλο αυτό να γίνει με προσοχή και να μην εισβάλλει ξαφνικά όλος αυτός ο κόσμος στο χώρο των αστέγων. Για μένα όμως έχει επίσης σημασία να έρθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, διότι όσο πιο πολλοί πλησιάσουν και αντιληφθούν ότι μιλάμε για κανονικούς ανθρώπους,  ίσως να μην προσπεράσουν αλλά να γυρίσουν το κεφάλι και κοιτάξουν με προσοχή την επόμενη φορά που θα περάσουν δίπλα από έναν άνθρωπο που κοιμάται στο δρόμο.

Είναι διπλή η στόχευση σε όλο αυτό. Από τη μια θέλουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στους άστεγους και από την άλλη οι συμμετέχοντες να έρθουν λίγο πιο κοντά σε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας. Ξέρεις, έχουμε συνηθίσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας μόνο αφού τα χάσουμε, όταν τα χάσουμε όμως ίσως είναι πολύ αργά” προσθέτει ο Τάσος.

Πώς νιώθουν όμως τα κορίτσια που η πρωτοβουλία τους βρήκε τέτοια ανταπόκριση; Από τη μια έχουν αγωνία για να πάει καλά, από την άλλη είναι πολύ χαρούμενες που συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος θέλει να βοηθήσει. “Νομίζω πως πολλοί άνθρωποι θέλουν αλλά φοβούνται να το κάνουν ή δεν το παίρνουν ποτέ απόφαση. Δεν είναι εύκολο. Δεν ήταν εύκολο ούτε για εμάς.

Τους τελευταίους δύο μήνες ασχολούμαστε μόνο με αυτό. Είναι δύσκολο στην οργάνωσή του και θέλει χρόνο. Όμως αξίζει τον κόπο” λέει η Παναγιώτα και μας περιγράφει την εμπειρία της από τις προηγούμενες φορές που έχει προσφέρει με την παρέα της βοήθεια στους άστεγους.

“Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να είναι στο περιθώριο. Οπότε, όταν εμείς τους προσφέρουμε ένα χαρτομάντιλο, μία σοκολάτα, μόνο το χαμόγελο που σου δίνουν, είναι αρκετό, είναι αγάπη, αυτό προσπαθούμε να δώσουμε, να τους δείξουμε ότι για εμάς δεν είναι στο περιθώριο. Πολλοί μου λένε, ‘γιατί τους βοηθάτε; είναι δική τους επιλογή, καλά να πάθουν, αυτοί φταίνε’. Υπάρχει αυτή η αντίληψη γιατί οι περισσότεροι είναι χρήστες ναρκωτικών.

Επειδή ο άλλος είναι χρήστης δεν σημαίνει ότι εγώ δεν θα του προσφέρω ένα νερό ή μια τυρόπιτα. Επειδή κάνανε μια λάθος επιλογή στη ζωή τους δεν σημαίνει ότι κι εμείς πρέπει να τους κρίνουμε και να τους βάζουμε στο περιθώριο. Μια μέρα κι εσύ δεν ξέρεις που θα βρεθείς; Είμαστε άνθρωποι, κάνουμε και λάθος επιλογές”.

Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις

Η Παναγιώτα μας εξηγεί πως επικοινώνησαν μαζί τους και αρκετοί άνθρωποι που ήθελαν να συμμετέχουν αλλά δεν μπορούσαν. “Υπήρχαν ηλικιωμένοι που ήθελαν να φέρουν πράγματα αλλά δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, οπότε πήγαμε εμείς να τα παραλάβουμε. Άνθρωποι από άλλες πόλεις που μας έλεγαν ‘τι ωραία ιδέα, κρίμα που δεν γίνεται εδώ’. Εμείς τους ενθαρρύναμε να μαζέψουν τους φίλους τους, να αγοράσουν μερικά πράγματα και να βγουν να τα μοιράσουν στην πόλη τους! Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή αν το θέλει”.

Γέφυρα Αλληλεγγύης

Αυτό κάνει σε σταθερή βάση η Γέφυρα. “Είμαστε μια συμμετοχική συλλογικότητα, ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύριο σκοπό την αλληλεγγύη” εξηγεί ο Τάσος  Σμετόπουλος. “Μπορούμε και συνυπάρχουμε έχοντας μπροστά κάτι μεγαλύτερο από εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε μορφή οργάνωσης, ΜΚΟ, κλπ” προσθέτει. “Προσωπικά έχω μεγάλη εμπειρία 15 ετών σχεδόν στο κομμάτι των εξαρτήσεων και έχω εκπαιδευτεί στο streetwork. Στην ομάδα υπάρχουν πάρα πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι και κοινωνιολογοι αλλά και πολλοί άνθρωποι που έχουν βιωματική εμπειρία, έχουν κάνει τη δική τους διαδρομή και ξεπεράσει πράγματα κι αυτή είναι μια γνώση πολύτιμη που συνδυάζεται πολύ καλά με ανθρώπους που έχουν θεωρητική γνώση στο επιστημονικό κομμάτι. Προσεγγίζουμε τους άστεγους με σκοπό να τους δυναμώσουμε και να τους κινητοποιήσουμε να κάνουν καταρχήν κάτι για τον εαυτό τους, να είναι αυτάρκεις και να μην έχουν ανάγκη ούτε εμάς ούτε κανέναν.

Τους δίνουμε ρούχα, φάρμακα, πληροφορίες και ενημέρωση για το που μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο, ενίοτε θα φτιάξουμε κι εμείς φαγητό να μοιράσουμε, θα τους συνοδεύσουμε αν μας το ζητήσουν σε μια υπηρεσία που δεν βγάζουν μόνοι τους άκρη. Και χτίζουμε μια σχέση με αυτούς τους ανθρώπους για να μπορούμε να τους δείξουμε πως ‘ό,τι συνέβη συνέβη, πάμε παρακάτω’. Οι ομάδες μας αποτελούνται αό τρία – πέντε άτομα, έχουμε έξι βάρδιες την εβδομάδα αλλά σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε βάρδιες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με το Δήμο στο επίπεδο του ότι χρησιμοποιούμε τη στέγη του συνΑθηνά κάθε Σάββατο από τη 01:00 έως τις 05:30 το πρωί, για όποιον χρειαστεί κάτι μέσα σε αυτές τις δύσκολες ώρες”.

1500 άστεγοι μόνο στο δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με τον Τάσο, ο άστεγος της Αθήνας δεν έχει επί της ουσίας καμίας αξιοπρεπή επιλογή. “Το να επιτρέπεις σε έναν άνθρωπο να κάνει μπάνιο μια φορά την εβδομάδα για δέκα λεπτά είναι καλύτερο απ’ το τίποτα αλλά δεν είναι αξιοπρεπής επιλογή. Τα κέντρα ημέρας αυτό προσφέρουν, να κάνεις μπάνιο και να πλύνεις τα ρούχα σου σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ολοένα και μικραίνει διότι αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την υπηρεσία.

Ο άστεγος δεν έχει καμιά επιλογή στο υπ’ αριθμόν ένα αίτημα, που είναι η στέγη. Υπάρχουν 120 κρεβάτια και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1500 άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο, μόνο στο δήμο της Αθήνας. Κι αυτοί είναι που είναι ορατοί στην πόλη και κοιμούνται στα πεζοδρόμια, μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι” επισημαίνει.

Τέλος, τον ρωτάμε πώς μπορεί κανείς να υποστηρίξει το έργο τους. “Χρειαζόμαστε εθελοντές για να μπορέσουμε να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές εκτός της Αθήνα και του Πειραιά που ήδη δουλεύουμε.  Χρειαζόμαστε υλική στήριξη στα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που ζητάμε, είδη υγιεινής, υπνόσακους, τρόφιμα μεγάλης διαρκείας.

Μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας και στη σελίδα μας στο Facebook“.

* Η στέγη του στέγη του “συνΑθηνά” θα είναι ανοιχτή σήμερα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου από τις 04:00 έως τις 07:00, για όποιον θέλει να προσφέρει πράγματα για τους άστεγους της πόλης ή και να μείνει για να τα μοιράσει από τις 7:30 και μετά. Πλήρης λίστα των πραγμάτων που χρειάζονται στη σελίδα“Βοηθώντας τους Άστεγους στην Αθήνα” στο Facebook

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button