
Καύσωνας διαρκείας με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Επικίνδυνος συνδυασμός ακραίας ζέστης, ξηρασίας και ανέμων έως 10 μποφόρ στη χώρα
Ο καύσωνας διαρκείας σαρώνει τη χώρα, καθώς ο υδράργυρος ξεπερνά τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τα νέα δεδομένα, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από εξαιρετικά υψηλές τιμές, αφού οι άνεμοι λειτούργησαν ως καταβάτες διασχίζοντας την οροσειρά της Πίνδου. Παράλληλα, οι νυχτερινές ώρες παρέμειναν ασφυκτικά θερμές, με τις ελάχιστες τιμές να μην πέφτουν κάτω από τους 25 βαθμούς σε πολλές περιοχές.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και ισχυρά μελτέμια
Το δύσκολο καιρικό μοτίβο συντηρείται σταθερά, ενώ ο συνδυασμός των ισχυρών μελτεμιών με την εκτεταμένη ξηρασία του εδάφους αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι αρχές βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, εφόσον οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης σε περίπτωση συμβάντος.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, οι βοριάδες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ, ενώ στα νοτιότερα τμήματα της Κρήτης οι ριπές ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη Ευρώπη πλήττεται από ακραία φαινόμενα, με ανεμοστρόβιλους στη Γαλλία και σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ισπανία.

Αστάθεια, τοπικές μπόρες και νέο θερμό κύμα
Ανάπτυξη νεφώσεων σημειώνεται τις απογευματινές ώρες κατά μήκος της Πίνδου, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά τη διάρκεια αυτών των φαινομένων, οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν τις τοπικές καταιγίδες και τους επικίνδυνους ξηρούς κεραυνούς που απειλούν τα δάση.

Από την Κυριακή, ωστόσο, μια νέα θερμή εισβολή από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα επηρεάσει την Ελλάδα, διατηρώντας τις υψηλές θερμοκρασίες έως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Η παράταση αυτής της κατάστασης απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Πηγή: www.ethnos.gr



