
Μέτωπο για τη Διώρυγα Κορίνθου: Σκληρή παρέμβαση ΔΑΣ-ΠΑΜΕ κατά της «ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης»
Στο πλευρό των εργαζομένων στη Διώρυγα Κορίνθου τάσσονται ανοιχτά η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Με ανακοίνωσή τους, που υπογράφει η Βιβή Τζέκου (Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας), εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών-Ναυτεργατών και Υπαλλήλων της ΑΕΔΙΚ.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάνουν λόγο για προσπάθεια «ξεπουλήματος της Διώρυγας κομμάτι-κομμάτι» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της λειτουργίας της, καλώντας τους φορείς και τους πολίτες της Κορινθίας σε μαζική αλληλεγγύη.
Καταγγελίες για «αποφασίζω και διατάζω», εργολάβους και ηλεκτρονική επιτήρηση
Στην ανακοίνωση εξαπολύεται σφοδρή επίθεση στη διοίκηση της εταιρείας, με βάση τις επίσημες καταγγελίες των εργαζομένων. Τα βασικότερα σημεία της κριτικής εστιάζουν στα εξής:
-
Διάλυση υπηρεσιών: Καταγγέλλεται ότι η υπηρεσία των οδηγών έχει σχεδόν διαλυθεί, ενώ στο νέο οργανόγραμμα δεν κατοχυρώνεται η ύπαρξη της τεχνικής υπηρεσίας (μηχανικοί σκαφών, συντηρητές κ.α.).
-
Εργολαβίες & Συμβάσεις-«μπαλώματα»: Οι μόνιμες θέσεις εργασίας δεν αναπληρώνονται, αλλά αντικαθίστανται από εξωτερικούς συνεργάτες και εργολάβους.
-
Ο νέος κανονισμός εργασίας: Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, ο κανονισμός δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση να μεταφέρει αυθαίρετα εργαζομένους σε διαφορετικά πόστα, χωρίς καμία πρόβλεψη για διαβούλευση με το σωματείο.
-
Καταστολή και κάμερες: Η διοίκηση κατηγορείται για κινήσεις αποδυνάμωσης του σωματείου, εισάγοντας ακόμα και «ηλεκτρονική επιτήρηση» (κάμερες/συστήματα ελέγχου) των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς.
«Βέλη» και προς το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου
Η ανακοίνωση δεν περιορίζεται μόνο στη διοίκηση της Διώρυγας, αλλά αφήνει σαφείς αιχμές και προς την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, καλώντας το να αφήσει τις «μικροπολιτικές τακτικές» και να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων «χωρίς ναι μεν αλλά».
«Ο αγώνας τους αφορά την ασφαλή λειτουργία της Διώρυγας. Αφορά το να μην περάσει η πολιτική διάλυσης και υποβάθμισης που στο τέλος θα καταλήξει να την πληρώνει ακριβά ο λαός της Κορινθίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Τι απαιτούν οι εργαζόμενοι και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ:
-
Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλο το προσωπικό.
-
Άμεση απόσυρση του νέου κανονισμού εργασίας και του οργανογράμματος που υπονομεύουν τα κεκτημένα των εργαζομένων.
-
Διασφάλιση των οργανικών θέσεων και πλήρη στελέχωση των κρίσιμων τεχνικών υπηρεσιών.
-
Ενίσχυση της Διώρυγας με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα μέσα, με γνώμονα την ασφαλή ναυσιπλοΐα.
Το θέμα της Διώρυγας αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο έντονων αντιπαραθέσεων στο νομό το επόμενο διάστημα, με το Σωματείο να προσανατολίζεται ήδη σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.



