Λεπτομερής 3D σάρωση του ναυαγίου του Τιτανικού αποκαλύπτει τι συνέβη τις τελευταίες στιγμές του και τη μάχη του πληρώματος να το σώσει (βίντεο)
Εντυπωσιακές εικόνες και νέα στοιχεία για το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο.
Μια τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του Τιτανικού αποκαλύπτει περαιτέρω πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές του καταδικασμένου πλοίου και επιβεβαίωσε μαρτυρίες αυτοπτώνν μαρτύρων ότι οι μηχανικοί εργάστηκαν μέχρι το τέλος για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.
Το τρισδιάστατο αντίγραφο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ που ταξίδεψαν 3.800 μέτρα κάτω στον ωκεανό βυθό του Ατλαντικού, με περισσότερες από 700.000 εικόνες που τραβήχτηκαν για να δημιουργήσουν ένα «ψηφιακό δίδυμο» των συντριμμιών. Μια προσομοίωση υπολογιστή έδειξε επίσης ότι οι τρύπες στο κύτος, που έχουν μέγεθος χαρτιού Α4, πιθανότατα οδήγησαν στη βύθιση, η οποία οδήγησε στην απώλεια 1.500 ζωών μετά το χτύπημα του πλοίου σε παγόβουνο το 1912.
Μεταξύ των νέων λεπτομερειών που ανακαλύφθηκαν από τη σάρωση είναι ένα φινιστρίνι που πιθανότατα έσπασε από το παγόβουνο. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει μαρτυρίες από επιζώντες ότι ο πάγος είχε μπει στις καμπίνες των ανθρώπων κατά τη σύγκρουση. «Ο Τιτανικός είναι ο τελευταίος επιζών αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής και έχει ακόμα ιστορίες να πει», δήλωσε o Παρκ Στέφενσον ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς του ναυαγίου του Τιτανικού.
Η σάρωση έχει δημιουργηθεί για ένα νέο ντοκιμαντέρ από την National Geographic και την Atlantic Productions που ονομάζεται Titanic: The Digital Resurrection. «Είναι σαν μια σκηνή εγκλήματος: πρέπει να δεις ποια είναι τα στοιχεία, στο πλαίσιο του πού βρίσκονται. Και το να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη του συνόλου της τοποθεσίας του ναυαγίου είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τι συνέβη εδώ» λέει ο Στέφενσον.
Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές του Τιτανικού ισχυρίστηκαν ότι το πλοίο ήταν αβύθιστο, υπέστη κολοσσιαία ζημιά όταν ένα παγόβουνο έσχισε έξι στεγανά διαμερίσματα, προκαλώντας πλημμύρα στο πλοίο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ωρών άρχισε να γέρνει δραματικά με τους επιβάτες να αναφέρουν ότι τα φώτα ήταν ακόμα αναμμένα όταν έπεσε κάτω από τα κύματα.
Δεδομένου ότι το λεβητοστάσιο βρίσκεται στο πίσω μέρος του τμήματος της πλώρης όπου το πλοίο έσπασε στα δύο, οι ειδικοί μπορούν να δουν ότι ορισμένοι από τους λέβητες είναι κοίλοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθούσαν να λειτουργούν.
Η μάχη για τα φώτα
Μια βαλβίδα μπορεί επίσης να φανεί σε ανοιχτή θέση, υποδεικνύοντας ότι ο ατμός εξακολουθούσε να ρέει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ομάδα των μηχανικών που ήταν υπεύθυνοι για να μείνουν πίσω για να φτυαρίσουν κάρβουνο στους φούρνους χάθηκαν όλοι στην καταστροφή, δίνοντας τη ζωή τους για να διασφαλίσουν ότι τα φώτα παρέμειναν αναμμένα για τα μέλη του πληρώματος να εκτοξεύουν σωσίβιες λέμβους.
Η προσομοίωση του πλοίου δείχνει επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι το σκάφος δέχτηκε μόνο ένα χτύπημα από το παγόβουνο προκλήθηκαν μια σειρά από τρυπήματα σε μια γραμμή κατά μήκος του κύτους.
«Η διαφορά μεταξύ της βύθισης και της μη βύθισης του Τιτανικού οφείλεται στα λεπτά περιθώρια των τρυπών περίπου στο μέγεθος ενός κομματιού χαρτιού. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μικρές τρύπες είναι σε μεγάλο μήκος του πλοίου, έτσι το νερό από την πλημμύρα εισέρχεται αργά αλλά σταθερά σε όλες αυτές τις τρύπες και στη συνέχεια τελικά τα διαμερίσματα πλημμυρίζουν στην κορυφή και ο Τιτανικός βυθίζεται» δήλωσε ο Σάιμον Μπένσον λέκτορας ναυτικής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.
Naftemporiki.gr