Μετά τη Σαχάρα η κλιματική αλλαγή «πρασινίζει» και την Ανταρκτική
Η βλάστηση αυξάνεται γρήγορα στην παγωμένη ήπειρο.
Αν σας ζητηθεί να οραματιστείτε την Ανταρκτική αυτό που θα σκεφτείτε είναι ένα απέραντο λευκό τοπίο. Μία νέα μελέτη μπορεί να σας κάνει να ξανασκεφτείτε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας. Εμπειρογνώμονες από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Χέρτφορντσάιρ προειδοποίησαν ότι η Ανταρκτική μετατρέπεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς σε πράσινη με την κλιματική αλλαγή να ευθύνεται για αυτό.
Η μελέτη τους δείχνει ότι η κάλυψη της βλάστησης σε όλη τη χερσόνησο της Ανταρκτικής έχει αυξηθεί πάνω από δέκα φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Το εύρημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια πρόσφατη παρόμοια μελέτη που έγινε με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων η οποία δείχνει ότι η Σαχάρα έχει επίσης αρχίζει να αναπτύσσει με γρήγορους ρυθμούς βλάστηση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Τα ευρήματά μας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για το περιβαλλοντικό μέλλον της Ανταρκτικής Χερσονήσου και της ηπείρου στο σύνολό της», δήλωσε ο Δρ. Τόμας Ρόλαντ, επικεφαλής της μελέτης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, όπως πολλές πολικές περιοχές, η χερσόνησος της Ανταρκτικής θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πόσο μεγάλο μέρος της περιοχής έχει «πρασινίσει» ως απόκριση σε αυτή την υπερθέρμανση. Η ομάδα ανέλυσε δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σε όλη τη χερσόνησο τα τελευταία 40 χρόνια.
Η βλάστηση
Πίσω στο 1986, οι εικόνες δείχνουν ότι μόλις ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο της χερσονήσου ήταν καλυμμένο με βλάστηση. Ωστόσο, μέχρι το 2021, αυτή η περιοχή είχε αυξηθεί σε σχεδόν 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η βλάστηση αυξάνεται στην Ανταρκτική όλο και πιο γρήγορα. Το πράσινο επιταχύνθηκε κατά πάνω από 30 τοις εκατό τα τελευταία χρόνια (2016-2021) σε σχέση με την πλήρη περίοδο μελέτης (1986-2021) επεκτείνεται κατά πάνω από 400.000 τετραγωνικά μέτρα ετησίως σε αυτήν την περίοδο.
«Τα φυτά που βρίσκουμε στη χερσόνησο της Ανταρκτικής – κυρίως βρύα – αναπτύσσονται ίσως στις πιο σκληρές συνθήκες στη Γη. Το τοπίο εξακολουθεί να κυριαρχείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από χιόνι, πάγο και βράχο, με μόνο ένα μικρό τμήμα να αποικίζεται από τη φυτική ζωή. Αλλά αυτό το μικροσκοπικό κλάσμα έχει αυξηθεί δραματικά δείχνοντας ότι ακόμη και αυτή η τεράστια και απομονωμένη «έρημος» επηρεάζεται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» λέει ο Ρόλαντ.
Να σημειωθεί ότι έχει διαπιστωθεί πώς η Ανταρκτική ήταν σε διάφορες χρονικές περιόδους όχι απλά μια περιοχή με βλάστηση αλλά ένας τόπος με περίπου τροπικές συνθήκες στις οποίες είχαν αναπτυχθεί μεγάλα οικοσυστήματα και την εποχή των δεινοσαύρων φιλοξενούσε πολλά είδη δεινοσαύρων.
Naftemporiki.gr