Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Εντοπίστηκε ο βαθύτερος κοραλλιογενής ύφαλος της Γης που είναι τεράστιος

Βρίσκεται σε βάθος περίπου ενός χλμ. στον Ατλαντικό Ωκεανό

Τις τελευταίες δεκαετίες οι κοραλλιογενείς ύφαλοι υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή η οποία δημιουργεί τοξικές συνθήκες για τα κοράλλια με αποτέλεσμα προοδευτικά να υπάρχει καταστροφή του μεγαλύτερου μέρος των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη χωρίς να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης τους.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν πολυσύνθετα οικοσυστήματα η παρουσία των οποίων θεωρείται κρίσιμη για τη λειτουργία και την υγεία του θαλάσσιου κόσμου. Όμως πριν από λίγα χρόνια έγινε μια αναπάντεχη ανακάλυψη αφού εντοπίστηκε ένας κοραλλιογενής ύφαλος σε βάθος πολλών δεκάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού κάτι που οι επιστήμονες δεν ανέμεναν αφού θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κοράλλια σε συνθήκες περιορισμένου ή και πλήρους απουσίας ηλιακού φωτός αλλά και χαμηλών θερμοκρασιών των υδάτων για αυτό και δεν πραγματοποιούνταν τέτοιου είδους έρευνες.

Την ανακάλυψη αυτή ακολούθησαν μερικές ακόμη αποδεικνύοντας ότι τα κοράλλια είναι πιο ανθεκτικά από όσο πιστεύαμε και δημιουργώντας ελπίδες για την διατήρηση της ύπαρξης τους στον πλανήτη. Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας στην οποία πραγματοποιήθηκαν 23 καταδύσεις και 31 χαρτογραφήσεις με σόναρ εντόπισε στο θαλάσσιο οροπέδιο Black Plateau που βρίσκεται στα ανοικτά της Φλόριντα στον Ατλαντικό Ωκεανό ένα τεραστίων διαστάσεων κοραλλιογενή ύφαλο.

Το Black Plateau βρίσκεται σε βάθη 700- 1,000 μέτρων και σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που συνεργάστηκε με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) o ύφαλος έχει έκταση περίπου 500 χλμ. Σε αντίθεση με τα ρηχά κοράλλια του ωκεανού τα οποία τρέφονται εν μέρει μέσω της φωτοσύνθεσης των φυκιών αυτός ο ύφαλος αποτελείται από ένα είδος κοραλλιών (D. ​​Pertusum) που τρέφεται από επιπλέοντα βιολογικά σωματίδια όπως νεκρά κύτταρα και μικροοργανισμούς. Αυτό το κοράλλι κρύου νερού είναι έχει μια απόκοσμη λευκή απόχρωση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ύφαλος τροφοδοτείται σταθερά και από θρεπτικά συστατικά που μεταφέρει το Ρεύμα του Κόλπου, ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Το ρεύμα αυτό κινείται σε μεγάλα βάθη και πιστεύεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών στην Ευρώπη. Ο ύφαλος φιλοξενεί ένα μεγάλο οικοσύστημα αποτελούμενα από πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι μεγάλων διαστάσεων κοραλλιογενείς ύφαλοι που κρύβονται σε μεγάλα βάθη, ίσως και μεγαλύτερα βάθη του ενός χλμ., και θα πρέπει να οργανωθούν νέες αποστολές εντοπισμού τους.

Naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button