Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Πολιτική

Γίνονται νόμιμοι 300.000 μετανάστες

Νομιμοποιούνται χιλιάδες μετανάστες
Στροφή 180 μοιρών στην κυβερνητική πολιτική για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και η αγροτική οικονομία – Τι δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης

Με τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, στο κρατικό ραδιόφωνο για το μεγάλο πρόγραμμα νομιμοποίησης των μεταναστών, με στόχο να καλυφθούν οι «πιεστικές» ανάγκες στην αγορά εργασίας, καταπιάνονται σε σχετικό τους άρθρο το κυρίαρχο ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ, Associated Press και η Βρετανική οικονομική εφημερίδα, Financial Times.

Στα σχετικά δημοσιεύματά τους, υπογραμμίζεται η στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα ιδεολογικά δύσκολο για αυτήν θέμα αλλά και «το δίλημμα των δεξιών κυβερνήσεων» – όπως το χαρακτηρίζει το Associated Press – «που προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις μεταναστών», καθώς πρόκειται να επιβάλλουν σιωπητήριο στην αντιμεταναστευτική τους ρητορική.

 

Χθες, Τρίτη, ο Δημήτρης Καιρίδης μίλησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ελληνικής κρατικής ραδιοφωνίας και δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα στοχεύσει σε περίπου 300.000 μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά ή των οποίων οι άδειες παραμονής έχουν λήξει, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οξυμένων ελλείψεων στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο θέμα συζητήθηκε χθες Τρίτη (26/9) κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είναι πρώτη φορά που θα συζητηθεί το Μεταναστευτικό. Και στα προηγούμενα ΚΥΣΕΑ στα οποία έχω την τιμή να συμμετέχω από τότε που αναλάβαμε από τα τέλη Ιουνίου έχει συζητηθεί το ζήτημα και προφανώς ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς έχουμε αυτά τα προβλήματα με τις αυξημένες ροές αλλά και την κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο μέσω Ευρώπης, με Τουρκία και ούτω καθεξής» ανέφερε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο υπουργός.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα κίνητρα για περαιτέρω παράνομες (μεταναστευτικές) ροές, διότι αυτός είναι ο κίνδυνος», δήλωσε ο ίδιος. «Από την άλλη, θέλουμε να πάμε από το μαύρο στο άσπρο. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».

Ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν έργα-ορόσημα στα δημόσια έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, και ενός νέου αεροδρομίου στο νησί της Κρήτης.

«Δεν μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας. Για παράδειγμα το Ελληνικό, το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κρήτης ή ο ΒΟΑΚ, η γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν κάνουμε κάτι και στις κατασκευές για παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν εν μέσω της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία στα ανατολικά νησιά της Ελλάδας.

Οι Αρχές δήλωσαν την Τρίτη ότι 45 μετανάστες – 14 άνδρες, εννέα γυναίκες, 14 αγόρια και οκτώ κορίτσια – διασώθηκαν από το λιμενικό από μια λέμβο που προσάραξε κοντά στο ανατολικό νησί της Σάμου, ενώ δεν πιστεύεται ότι αγνοούνται άλλοι μετανάστες. Η Ελλάδα ζητά έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αύξηση των αφίξεων.

Υπερ-τριπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών
Οι Financial Times αναφέρουν, ότι οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα υπερ-τριπλασιάστηκαν τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 7.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, με τις δομές φιλοξενίας να βρίσκονται στα όριά τους.

Ο Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε στην FT ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να «φυλάσσουν τα σύνορα επιμελώς, αλλά και να παρέχουν πολύ ανθρώπινες συνθήκες στους αιτούντες άσυλο».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα προγράμματα αλλοδαπών εργαζομένων με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην χώρα.

Επισήμανε, επίσης, πως υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που δουλεύουν στην παραοικονομία δημιουργώντας «ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα».

 

Καιρίδης: Η επικέντρωση της συζήτησης μόνο στις επαναπροωθήσεις και στα pushback είναι αποπροσανατολιστική
Ο Δημήτρης Καιρίδης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της τοπικής Βουλής του κρατιδίου της Σαξωνίας-Ανχαλτ της Γερμανίας και παρουσίασε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας τον κατεξοχήν ευρωπαϊκό χαρακτήρα του ζητήματος ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία που έχει καταστεί διεθνής κόμβος παράνομης μετανάστευσης, για μια σειρά από λόγους.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών οδών, με όρους και κανόνες, που θα αποδυναμώνουν τα παράνομα δίκτυα των διακινητών. Τέλος, παρατήρησε ότι η επικέντρωση της συζήτησης μόνο στις επαναπροωθήσεις και στα pushback είναι αποπροσανατολιστική, εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα και αποσκοπεί στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την ώρα που χρειάζονται λύσεις οι οποίες φέρνουν αποτέλεσμα μακριά από τις «κραυγές» της μίας ή τις «αφέλειες» της άλλης πλευράς.

Πηγή: Ζούγκλα, Financial Times, Associated Press

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button