Η εφορία απλώνει «δίχτυα» σε θάλασσες και ακτές
Κυνήγι της φοροδιαφυγής στους θερινούς προορισμούς
Τις βαλίτσες του για τα νησιά και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας ετοιμάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος μετά τον εκλογικό «μαραθώνιο» βάζει και πάλι στο «φουλ» τις μηχανές για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Στόχος που αποτελεί και κεντρική επιδίωξη της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με δεδομένο ότι ο Κωστής Χατζηδάκης με το «καλημέρα» που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ξεκαθάρισε ότι η μείωση της φοροδιαφυγής αποτελεί προαπαιτούμενο για την πρόσθετη, πέραν των προεκλογικών εξαγγελιών που θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, στήριξη πρωτίστως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Ήδη οι φορολογικές αρχές έχουν καταστρώσει αναλυτικό σχέδιο δράσης για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις, με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική σεζόν ξεκινά με αυξημένες κρατήσεις, κατ’ επέκταση και αυξημένες εισπράξεις.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκαθαρίσει στους ελεγκτές ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα προς κάθε κατεύθυνση, γεγονός που σημαίνει ότι οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με σαρανταοκτάωρα λουκέτα, ακόμη και «σφράγισμα» επιχειρήσεων για έναν μήνα, αλλά και «τσουχτερά» πρόστιμα. Το «σαφάρι» των καλοκαιρινών ελέγχων, που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κορυφωθεί τον Αύγουστο, οπότε και οι κρατήσεις εκτοξεύονται.
Φυσικά ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και φέτος στην έκδοση αποδείξεων από τους υπόχρεους, καθώς η μη τήρηση του νόμου έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στο σκέλος του ΦΠΑ, πηγή από την οποία το ελληνικό Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Οι έλεγχοι μάλιστα, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα διενεργούνται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της… νύχτας και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.
Οι ελεγκτές θα φορούν ακόμη και μαγιό, παριστάνοντας τους τουρίστες, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.
Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν δεκάδες χιλιάδες μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ και από τις ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), τόσο σε νησιά του Αιγαίου όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Πάτμος κ.ά., όσο και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα μέσω των κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις με τα κινητά για να διαπιστώνουν τη γνησιότητά τους.
Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, αρχικά θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές θα βάζουν «λουκέτο».
Αποδείξεις
Ειδικότερα σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή της διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από το ποσό των 500 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων.
Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Λογιστικά αρχεία
Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για το εάν τηρούν με «ευλάβεια» τα λογιστικά τους αρχεία ή τα αρχεία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, ή για το εάν έχουν υποβάλει δηλώσεις, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα που μπορούν να ανέλθουν ακόμη και στις 150.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση δεν τήρησε τα προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος για το οποίο διαπιστώνονται τα ανωτέρω, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Το πρόστιμο μάλιστα αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.
Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί η μη υποβολή έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.
naftemporiki.gr