8+1 ξεχασμένοι πόλεμοι: Εστίες ανάφλεξης που σιγοκαίνε σε ολόκληρο τον πλανήτη
«Βλέπουμε αυτές τις όμορφες εικόνες μέσα στη νύχτα, από τα καταστρώματα δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. Μου έρχεται να τραγουδήσω τον στίχο του μεγάλου Λέοναρντ Κοέν “Με καθοδηγεί η ομορφιά των όπλων μας” – και είναι όμορφες αυτές οι εικόνες με τα τρομερά όπλα μας που κάνουν μια σύντομη πτήση».
Ήταν λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν βγήκε ένα σημείωμα από το γραφείο του τότε υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ που αναφερόταν σε σχέδια «για επιθέσεις και καταστροφή κυβερνήσεων σε επτά χώρες μέσα σε πέντε χρόνια». Μεταξύ αυτών ήταν το Ιράκ και η Συρία.
Τώρα είμαστε μάρτυρες ενός άλλου πολέμου που είχε προαναγγελθεί. Στρέψαμε την προσοχή στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται πως στη Δύση μάς καταλαμβάνει ιερή οργή για τους πολέμαρχους ανάλογα με το χρώμα του δέρματος των θυμάτων.
Στον αραβικό κόσμο
1. Η Συρία διανύει το 12ο έτος από την έναρξη του πολέμου. Οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και η χώρα διαιρέθηκε στα τέσσερα:
● Το βορειοανατολικό τμήμα, που ελέγχεται από τους Κούρδους με αμερικανική υποστήριξη.
● Στα βορειοανατολικά οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει στρατό δημιουργώντας ζώνες ελέγχου με πρόσχημα τη δράση των Κούρδων.
● Σύροι αντάρτες ελέγχουν μια επαρχία στα βορειοδυτικά.
● Και η υπόλοιπη χώρα παραμένει υπό τον έλεγχο του Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας.
Μετά τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας του πολέμου, η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον λιμό.
2. Στην Υεμένη ο πόλεμος ξέσπασε το 2014 και συνεχίζεται. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες και ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο λιμού εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην Υεμένη διεξάγεται ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων»: ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Χάντι, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο στη χώρα, την οποία θερίζουν ασθένειες όπως η χολέρα.
Η πληγή του Καυκάσου
3. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ Αζέροι, Αρμένιοι και Ρώσοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή από το 1988… Ο αρμενικός θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται μέσα στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, είναι το μήλον της Έριδος ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Το 1991-1994 η σύρραξη κορυφώθηκε, ακολούθησε μία περίοδος ύφεσης και το 2020 η πυριτιδαποθήκη εξερράγη. Η Τουρκία έσπευσε να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία υποστήριξε την Αρμενία. Άλλος ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων», που τις τελευταίες ημέρες δείχνει έτοιμος να κλιμακωθεί. Ο πόλεμος αυτός έχει κοστίσει τη ζωή 50.000 ανθρώπων.
Στην Αφρική
4. Η Αιθιοπία εδώ κι ενάμιση χρόνο έχει βυθιστεί στον εθνοτικό και εμφύλιο σπαραγμό για τον έλεγχο της περιοχή Τιγκράι. Στη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Αφρικής πολεμούν οι κυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν συμμαχήσει με τον στρατό της Ερυθραίας, εναντίον των ανταρτών του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF). Το Τιγκράι είναι μια επαρχία στα βόρεια της χώρας.
Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, δυόμισι εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, άλλοι 400.000 βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα.
5. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 1994 βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος που έχει προκαλέσει τα περισσότερα θύματα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κεφάλαια είναι πολλά – η γενοκτονία στη Ρουάντα, η σφαγή των Τούτσι και των Χούτου, η εμπλοκή γειτονικών χωρών στο Ζαΐρ, που μετονομάστηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να λογαριάζουμε όσους πέθαναν από την πείνα και τις αρρώστιες.
6. Στη Νιγηρία από το 2009 συγκρούονται οι ένοπλες δυνάμεις των μουσουλμάνων που ζουν στο βόρειο κομμάτι της χώρας και των χριστιανών στο νότιο τμήμα. Η Μπόκο Χαράμ στην αρχή ήταν μια ειρηνική οργάνωση, αλλά δέχτηκε επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις με πρόσχημα ότι εξελισσόταν σε στρατιωτική ομάδα.
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Η Μπόκο Χαράμ έφτασε να είναι η πιο βίαιη ανταρτική οργάνωση στην αρχή της δεκαετίας του 2010, ώσπου της έκλεψαν τα πρωτεία οι ισλαμιστές του ISIS. Σήμερα οι ισλαμιστές του ISIS και η Μπόκο Χαράμ ελέγχουν την περιοχή γύρω από τη λίμνη Τσαντ. Ο πόλεμος αυτός έχει κοστίσει τη ζωή 360.000 ανθρώπων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της σύγκρουσης στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα.
7. Στο Σουδάν διεξάγονται συγχρόνως τρεις εθνοτικές συγκρούσεις. Οι πιο βίαιες και πολύνεκρες γίνονται στο Νότιο Σουδάν και στο Νταρφούρ, όπου από το 2020 επιτεύχθηκε μια εξαιρετικά εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας. Η περιοχή μαστίζεται από την πείνα και εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Στις συγκρούσεις στο Νταρφούρ έχουν σκοτωθεί 300.000 άνθρωποι, η γενοκτονία στο Νότιο Σουδάν εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή 400.000 ανθρώπων, στο Σουδάν έχουν σκοτωθεί άλλοι 10.000 άνθρωποι.
Στην Ασία
8. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ξεχασμένου πολέμου είναι αυτή στη Μιανμάρ, όπου εδώ κι έναν χρόνο η στρατιωτική χούντα, που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αουνγκ Σαν Σούου Κίι, σκοτώνει οποιονδήποτε αντιστέκεται. Πρόκειται για μία συστηματική και εκτεταμένη εκστρατεία κατατρομοκράτησης, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χρήση βαρέων όπλων εναντίον αστικών περιοχών. Ινδία και Ρωσία υποστηρίζουν τη χούντα, Κίνα, Πακιστάν και Ταϊλάνδη τους αντικαθεστωτικούς. Ο εμφύλιος έχει στοιχίσει τη ζωή 6.000-15.000 ανθρώπων.
Η πιο σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της Μιανμάρ είναι η γενοκτονία του λαού Ροχίνγκια, που έχουν υποχρεωθεί να καταφύγουν σε γειτονικά κράτη εξαιτίας της εθνοκάθαρσης. Το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο στον κόσμο είναι αυτό που φιλοξενεί πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές.
+1. Ξεχασμένος ήταν και ο πόλεμος στην Ουκρανία… Η σύγκρουση των Ουκρανών με τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς είχε ξεχαστεί μετά το 2014, κι ας υπήρχαν καταγγελίες για ωμότητες. Τώρα τον θυμηθήκαμε!
topontiki.gr