Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Όταν οι ζωολογικοί κήποι φιλοξενούσαν αντί για ζώα… ανθρώπους (φωτό)

Δεν έχει περάσει ακόμη ούτε ένας αιώνας από την εποχή που Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι επισκεπτόντουσαν τους ζωολογικούς κήπους των μεγαλουπόλεων τους για να δουν από κοντά τους «εξωτικούς» σκλάβους που είχαν φέρει οι συμπατριώτες τους από τις αποικίες.


Εκτός από τα κλασσικά άγρια θηρία, ολόκληρες οικογένειες συνέρρεαν στις «Εθνολογικές Εκθέσεις» για να δουν Φιλιππινέζους, Κονγκολέζους, Σιαμαίους, νάνους, και άλλους «περίεργους» που είχαν εκτιμηθεί ως ενδιαφέροντα εκθέματα για τα «freak show» που διοργάνωναν οι δουλέμποροι της εποχής.


Τα «Χωριά των Νέγρων» όπως ήταν επίσης γνωστά αυτά τα αποκρουστικά θεματικά πάρκα, προσέλκυαν κάποτε γύρω στους 200.000 με 300.000 επισκέπτες. Μάλιστα ένα συγκεκριμένο σόου στο Παρίσι επισκεφτήκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε μια μόλις μέρα, ενώ συνολικά προσέλκυσε γύρω στα 28 εκατομμύρια καθ όλη την διάρκεια του.


Οι ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι οι οποίοι στόχευαν στην ανάδειξη των πολιτιστικών, εθνολογικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών των αλλόφυλων, πάντα με την υφέρπουσα αντίληψη της ανωτερότητας της λευκής φυλής έναντι τους, σταμάτησαν να λειτουργούν την δεκαετία του 1920, με ένα από τα τελευταία τέτοια «πάρκα» να πραγματοποιείται στο Μάντσεστερ το 1925.


Ήταν πιο συγκεκριμένα η έντονη αντίδραση που προκάλεσε η απόφαση του Μάντισον Γκραντ, Προέδρου της Ζωολογικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης να εκθέσει έναν μαύρο Κονγκολέζο πυγμαίο μέσα σε κλουβί με πιθήκους το 1906, ειδικά από τους μαύρους κληρικούς της εποχής, που οδήγησε στην σταδιακή πτώση της δημοφιλίας αυτών των «εθνολογικών εκθέσεων» που πια δεν θεωρούνταν τίποτα περισσότερο από ρατσιστικές εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας.


Παρόμοιες μόνιμες «εθνολογικές εκθέσεις» υπήρχαν σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο, Βαρσοβία, Πράγα, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Αμβούργο, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που δημοφιλή σόου έκαναν περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενθουσιάζοντας τις τοπικές κοινωνίες που έσπευδαν να δουν από κοντά τον τρόπο ζωής των «βάρβαρων» ιθαγενών των αποικιών.


Το 2011 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο «Quai Branly» έκθεση που αφορούσε το θέμα και την ιστορία των ανθρώπινων ζωολογικών κήπων με τον χαρακτηριστικό τίτλο «η εφεύρεση των Βαρβάρων».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button