Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Ψαλίδι σε 250.000 επικουρικές Ιούλιο και Αύγουστο

Εντολές από το υπουργείο Εργασίας περιµένει η Η∆ΙΚΑ (Ηλεκτρονική ∆ιακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προκειµένου να προωθήσει το πρώτο έτοιµο πακέτο 900.000 επανυπολογισµένων επικουρικών συντάξεων από το ΙΚΑ και το ∆ηµόσιο.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» ο κύριος όγκος των κουρεµένων συντάξεων θα πιστωθεί, εκτός απροόπτου, στους λογαριασµούς των συνταξιούχων στις 2 Αυγούστου και οι υπόλοιπες, που είναι ακόµα υπό επεξεργασία, στις 2 Σεπτεµβρίου.

Όπως δείχνουν τα πρώτα δειγµατοληπτικά στοιχεία, δεν θα γλιτώσουν, µέσα στον Αύγουστο, την ταραχή περίπου 250.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων, οι οποίες αναµένεται να ψαλιδιστούν έως και 350 ευρώ (µείωση 40%). Βαρύτερες απώλειες σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας θα έχουν οι συντάξεις των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων (αναπλήρωση 47%), των υπαλλήλων εµπορικών καταστηµάτων (αναπλήρωση 40%), των πρατηριούχων υγρών καυσίµων, των τραπεζοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων ∆ΕΚΟ κ.ά.

Από τις περικοπές διασώζονται οι συνταξιούχοι που εισπράττουν άθροισµα κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ µεικτά (1.170 καθαρά). Για το πλαφόν θα ληφθούν υπόψη οι µνηµονιακές µειώσεις του 2010 και του 2011, ενώ δεν θα συνυπολογιστούν οι µειώ- σεις του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές.

Αυτό σηµαίνει ότι η οµπρέλα των χαµένων µπορεί να ανοίξει περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί. Στο πλαφόν δεν συνυπολογίζεται, επίσης, το µέρισµα των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου.  Οι περικοπές θα µετρήσουν αναδροµικά από την 1η Ιουνίου. Η παρακράτηση θα επιµεριστεί σε ισόποσες δόσεις έως τον ∆εκέµβριο.

Μειώσεις θα εφαρµοστούν και σε όλες τις εκκρεµείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί µέχρι 31.12.2014. Για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1.1.2015 και εφεξής, καθώς και για όσες κατατεθούν µετά τις 12 Μαΐου ο υπολογισµός γίνεται εξ ολοκλήρου µε τους νέους χαµηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button