
Χρ. Δήμας: Πάνω από 110 μεγάλα έργα αλλάζουν την Ελλάδα – Ρεκόρ επενδύσεων το 2026
Σε έναν αναλυτικό απολογισμό του έργου που επιτελείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε ο Υπουργός Χρίστος Δήμας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2026.
Ο Κορίνθιος Υπουργός παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση υποδομικής ανασυγκρότησης, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ.
Ρεκόρ Επενδύσεων στις Υποδομές
Ο κ. Δήμας αποκάλυψε ότι το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2025 εκτοξεύθηκε στα 1,18 δισ. ευρώ, ποσό τετραπλάσιο σε σχέση με το 2019. Για το 2026, οι συνολικοί πόροι (μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης) αναμένεται να φτάσουν τα 2,36 δισ. ευρώ.
«Όταν ευημερούν οι αριθμοί, υποχρέωση της Πολιτείας είναι να επιστρέφει αυτή την ευημερία στο κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο Υπουργός.
Οδικοί Άξονες: Από το Πάτρα-Πύργος στον ΒΟΑΚ
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα οδικά έργα που παραδίδονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη:
-
Πάτρα – Πύργος: Ολοκληρώθηκε το 2025, παραδίδοντας 75 χλμ. σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου και μειώνοντας τα θανατηφόρα ατυχήματα κατά 80%.
-
ΒΟΑΚ (Κρήτη): Σε πλήρη εξέλιξη το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, με στόχο έναν ενιαίο άξονα από την Κίσσαμο έως τη Σητεία.
-
Εγνατία Οδός: Εκτεταμένη αναβάθμιση σε σήραγγες και γέφυρες μετά την παραχώρηση.
-
Ε65: Προτεραιότητα για το 2026 η ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος.
Αποκατάσταση «Daniel» και Ανθεκτικότητα
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συμβασιοποίηση των έργων αποκατάστασης από την κακοκαιρία «Daniel», ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι στόχος δεν είναι η απλή επισκευή, αλλά η δημιουργία υποδομών που θα είναι πιο ανθεκτικές στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Μεταφορές και Καθημερινότητα
Στον τομέα των μεταφορών, ο κ. Δήμας στάθηκε στα εξής:
-
Αστικά Λεωφορεία: Ανανέωση των 2/3 του στόλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αντιρρυπαντικά οχήματα.
-
Μετρό Θεσσαλονίκης: Διασφάλιση της λειτουργίας του και επέκταση προς Καλαμαριά εντός του 2026.
-
Σιδηρόδρομος & ΚΟΚ: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό.
Το μήνυμα προς τους αγρότες
Ο κ. Δήμας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αγροτικά ζητήματα, χαρακτηρίζοντας «εύλογα» τα αιτήματα για το κόστος παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, καλώντας ωστόσο σε θεσμικό διάλογο για την εξεύρεση λύσεων.



