Χέρμαν Ρόρσαχ (1884 – 1922)
Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, ο οποίος επινόησε τη δοκιμασία με κηλίδες μελάνης, που φέρει το όνομά του και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως διαγνωστικό μέσο στην ψυχοπαθολογία. Το «Τεστ Ρόρσαχ» χρησιμοποιείται από τους ψυχιάτρους για να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη συναισθηματική λειτουργία του ασθενή τους.
Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο παρακολούθησε μαθήματα Ιατρικής σε διάφορα πανεπιστήμια, προτού πάρει το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1912. Υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου ελβετού ψυχιάτρου Όιγκεν Μπλοϊλερ (μαθητής του ήταν και ο Καρλ Γιουνγκ), ο οποίος τον μύησε στις θεωρίες του Ζίγκμουντ Φρόιντ.
Το 1913 παντρεύτηκε τη ρωσίδα φίλη του Όλγα Στεμπέλινα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Αφού εργάστηκε για ένα χρόνο στη Ρωσία επέστρεψε στην Ελβετία τον Ιούλιο του 1914 και διορίστηκε υποδιευθυντής στο περιφερειακό ψυχιατρείο του Χεριζάου. Για αρκετά χρόνια, το ενδιαφέρον του ήταν η ψυχανάλυση και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της νέας τότε ψυχαναλυτικής τεχνικής στους ιατρικούς κύκλους.
Το 1917 ανακάλυψε την εργασία του ελβετού ψυχολόγου Στσίμαν Χενς, που είχε χρησιμοποιήσει στα πειράματά του κάρτες που έφεραν κηλίδες μελάνης για να μελετήσει τις φαντασιώσεις των ασθενών του. Τον επόμενο χρόνο άρχισε τα δικά του πειράματα με κηλίδες μελάνης, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσίευσε στο έργο του «Ψυχοδιαγνωστική» («Psychodiagnostik»), που εκδόθηκε το 1921.
Ο Χέρμαν Ρόρσαχ πέθανε την 1η Απριλίου 1922 στο νοσοκομείο του Χεριζάου, του οποίου ήταν διευθυντής, πιθανώς από περιτονίτιδα, εξαιτίας οξείας σκωληκοειδίτιδας.