Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Φράγμα Ασωπού: Ρέουν…εκατομμύρια και όχι νερό!

 

 

Της Χριστίνας Τσιορωτά

Η είδηση είναι πως μπήκε η υπογραφή στη Σύμβαση Μελέτης αρδευτικών έργων του Φράγματος Ασωπού. Μια ακόμα υπογραφή, μια ακόμα μελέτη για έργα, ένας ακόμα προυπολογισμός εκατομμυρίων. 5,6 συγκεκριμένα εκατομμύρια ευρώ προστίθενται στον μακρύ λογαριασμό του έργου που μετρά για την κατασκευή του αισίως, μια 20ετία!

Το έργο είχε συμβατική ημερομηνία παράδοσης το Δεκέμβριο του 2015!!!
Το έργο σημειώνεται στην ανάρτηση του Υπουργού Νίκου Ταγαρά, θα ολοκληρωθεί το ίδιο διάστημα με την εν λόγω μελέτη. Το πότε είναι αυτό το διάστημα, διπλωματικά, δεν αναφέρεται!
Η αναγκαιότητα του είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετώπισε στην εξέλιξή του επίσης. Γνωστές και οι προσδοκίες των παραγωγών της Κορινθίας που όμως, περνώντας τα χρόνια, βλέπουν τις ελπίδες τους να ξεθωριάζουν.

Με αφορμή την μελέτη των αρδρευτικών έργων που στόχο έχει την κατασκευή ενός σύγχρονου, αρδευτικού υπό πίεση δικτύου στην παραλιακή βόρεια πεδινή Κορινθία μέχρι το Κιάτο και τον τεχνητό εμπλουτισμό των υδροφορέων της παραλιακής Βόρειας Κορινθίας. δίδεται ακόμα μια υπόσχεση, ακόμα ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του βασικού έργου, του φράγματος.

Το έργο σημειώνεται στην ανάρτηση του Υπουργού Νίκου Ταγαρά, θα ολοκληρωθεί το ίδιο διάστημα με την εν λόγω μελέτη. Το πότε είναι αυτό το διάστημα, διπλωματικά, δεν αναφέρεται!

Αναφέρεται όμως για πολλοστή φορά η ωφέλεια που θα προκύψει απο αυτό, αν και γνωστή. «Με τη λειτουργία του φράγματος, του οποίου ο ταμιευτήρας θα έχει χωρητικότητα περίπου 30,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και των συνοδών δικτύων, εκτιμάται ότι θα αρδεύονται περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο» αναφέρει ο υπουργός συνοδεύοντας την ανάρτησή του από την καθιερωμένη φωτογραφία στην οποίαν απεικονίζονται οι κ.κ Χρήστος Σταικούρας, Νίκος Ταχιάος, Νίκος Ταγαράς, Χρίστος Δήμας, Δημήτρης Πτωχός.

 

Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε πως ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο κατασκευής έγινε στις 31 Οκτωβρίου 2008. Η σύμβαση με την ανάδοχο ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ έγινε στις 14 Ιουλίου 2010 για ποσό 31.295.593,52 εκ ευρώ. Χρόνος περαίωσης και παράδοσης ήταν η 23-3-2014 με παράταση εκ του υπουργείου έως την 31.12.15. Εννέα χρόνια μετά, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει παραδοθεί και δεν δίδεται συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button