Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Υψώνουν φράχτες στη Σαγκάη

 

Επιμέλεια: Αλ. Παπαδόπουλος

Σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, μέσα στα σπίτια τους θέτουν τους κατοίκους της Σαγκάης, οι Αρχές της μεγαλύτερης πληθυσμιακά πόλης της Κίνας. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της «έκρηξης» μέσα σε ένα 24ωρο του αριθμού των θανάτων, με την πόλη να μετράει 87 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, υπερδιπλάσιους δηλαδή σε αριθμό από τους 39 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη μέρα, το λόκ-ντάουν γίνεται ακόμη σκληρότερο.

Ουσιαστικά οι κάτοικοι φυλακίζονται τρόπον τινά, μέσα στα σπίτια τους, καθώς οι Αρχές της Σαγκάης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το καλπάζον κύμα της πανδημίας, στήνουν συρμάτινους φράχτες, ακόμη και μεταλλικά περιφράγματα, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τις εξώπορτες των κτιρίων στα οποία έχουν εντοπιστεί περιστατικά νοσούντων με Covid-19

Εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο έχουν αναρτηθεί σε πολλά διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, τα οποία απεικονίζουν δεκάδες άτομα των τοπικών Αρχών της Σαγκάης που φορούν ολόσωμες προστατευτικές στολές να στήνουν φράχτες πρασίνου χρώματος στις πόρτες των κτιρίων, να τοποθετούν μεταλλικά περιφράγματα στις εισόδους, ή ακόμη και σιδερένιες μπάρες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στα ρεπορτάζ τους, πολλά διεθνή ΜΜΕ, οι φράχτες τοποθετούνται από τις Αρχές σε συγκεκριμένα κτιριακά συγκροτήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως σφραγισμένες περιοχές. Ακόμη κι αν ένα άτομο να έχει διαγνωσθεί θετικό στον κορωνοϊο, μπλοκάρεται με ψηλούς φράκτες ολόκληρο το κτίριο.

Αυτό έχει ως συνέπεια να κλείνονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μπλοκάρονται αρκετοί δρόμοι στην πόλη με τους φράχτες αυτούς κάνοντας τους πολίτες να νιώθουν κυριολεκτικά σαν φυλακισμένοι.

Οι κάτοικοι της Σαγκάης, αδυνατούν να δεχθούν τη συγκεκριμένη κατάσταση, κυρίως δε το γεγονός, πως τα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά γίνονται ολοένα και σκληρότερα, σε σημείο πολύ να αισθάνονται σαν τα ζώα στο κλουβί.

«Αυτό είναι μεγάλη ασέβεια προς τα δικαιώματα των ανθρώπων μέσα, η χρήση μεταλλικών φραγμάτων για να τους περικλείουν σαν οικόσιτα ζώα», έγραψε ένας κάτοικος -χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ένα βίντεο δείχνει αρκετούς κατοίκους να φωνάζουν από τα μπαλκόνια στους εργάτες που προσπαθούσαν να στήσουν φράχτη πριν υποχωρήσουν και τον αφαιρέσουν. Άλλα βίντεο καταγράφουν οργισμένους ανθρώπους να γκρεμίζουν φράχτες.

Άλλοι κάτοικοι της Σαγκάης, ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες εργαζομένων με λευκές στολές να εγκαθιστούν πράσινους φράχτες ύψους άνω των δύο μέτρων έξω από κτίρια για να εμποδίσουν τους κατοίκους να βγουν από αυτά.

Αναμφίβολα το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες με τη χειρότερη έξαρση της επιδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης πριν από δύο και πλέον χρόνια, οδήγησε τις Αρχές να καταφύγουν σε αυτό το μέτρο, της περίφραξης των κτιρίων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίχθηκε από επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο η οποία ανέφερε πως θα επιβληθεί σκληρή καραντίνα σε συγκεκριμένες περιοχές της Σαγκάης.

Ωστόσο η αντίδραση των κατοίκων, που αισθάνονται ξεκάθαρα φυλακισμένοι, είναι απόλυτα λογική . Το ίδιο και οι αντιδράσεις τους, προς τα απίστευτα νέα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button