Υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία στα σύνορα για τους στρατιώτες
Πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης αλλά και σύστημα μοριοδότησης προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και περιγράφει ένα νέο σύστημα για τις μεταθέσεις των στρατεύσιμων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσής τους, οι οπλίτες θα τοποθετούνται ως εξής: Στον Στρατό Ξηράς σε μονάδες στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο Πολεμικό Ναυτικό θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα σε πλοία, ναύσταθμους ή υπηρεσίες νησιών και μετά σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, με βασικό κριτήριο τη στελέχωση.
Οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία θα μετατίθενται σε μονάδες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και, μετά το πεντάμηνο, θα επιστρέφουν στους συγκεκριμένους νομούς με κριτήριο την επάρκεια στελέχωσης των υπηρεσιών. Οι αποσπάσεις των οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες, συν 15 επιπλέον (καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας), κάτι που θα γίνεται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.
Με το νομοσχέδιο εισάγεται, επίσης, σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις μεταθέσεις και στις τοποθετήσεις. Υπερκείμενη προτεραιότητα είναι οι επιχειρησιακές και οι υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια είναι τέσσερα (υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά, αντικειμενικά), ενώ εισάγεται και αρνητική μοριοδότηση για τους οπλίτες που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα.