Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εικονογραφήσεις ένα βιβλίο, αλλά κανένας τόσο όμορφος όσο αυτός.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εικονογραφήσεις ένα βιβλίο, αλλά κανένας τόσο όμορφος όσο αυτός.

Η Su Blackwell είναι μια ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, διαφορετική από ότι έχετε συνηθίσει. Βασική της ενασχόληση είναι η εικονογράφηση βιβλίων. Θα σκεφτείτε, βέβαια, τι το ασυνήθιστο μπορεί να περιέχει κάτι τέτοιο. Κι όμως!

Βλέπετε, οι εικονογραφήσεις της Su είναι ιδιαίτερες. Στην ουσία ζωντανεύουν το βιβλίο μέσα από τρισδιάστατα σχέδια που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του. Το χαρτί γίνεται το μέσο για υπέροχες δημιουργίες, που ζωντανεύουν το περιεχόμενο του βιβλίου. Με δυο λόγια, τίποτα δε μοιάζει με όσα ξέρατε ως τώρα για τις εικονογραφήσεις!

“Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”, 2015.

<i>To Kill A Mockingbird</i>, 2015

Λεπτομέρειες στο “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”, 2015.

<i>To Kill A mockingbird</i> (detail), 2015

Οι σκηνές της είναι έτσι δημιουργημένες, που στο φως δημιουργούν απίστευτες εσωτερικές σκιάσεις και μια ατμόσφαιρα αντίστοιχη με αυτή που δημιουργεί το βιβλίο. Η καλλιτέχνιδα παίζει σε ασπρόμαυρους τόνους, χρησιμοποιώντας χρώμα σε ελάχιστες περιπτώσεις για να τονίσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Όσα φαίνονται να είναι στον αέρα, το καταφέρνουν με λεπτά σύρματα.

“Η σύζυγος του πελαργού”, 2014.

<i>The Stork Wife</i>, 2014

“Το νησί των θησαυρών”, 2013.

<i>Treasure Island</i>, 2013

“Ο μικρός πρίγκιπας”, 2012.

<i>The Little Prince</i>, 2012

“Η κοκκινοσκουφίτσα”, 2010.

<i>Red Riding Hood</i>, 2010

Μπορεί τα έργα της να φαίνονται μελαγχολικά. Κι είναι αλήθεια. Στόχος της είναι να συλλάβει όλο το φάσμα των συναισθημάτων που προκαλεί το κάθε βιβλίο. Και το καταφέρνει πολύ καλά. Υποβάλλει τον αναγνώστη, προκαλώντας και στον ίδιο ποικίλλα συναισθήματα.

“Ο τελευταίος μονόκερως”, 2012.

<i>The Last Unicorn</i>, 2012

“Μαιτρ και Μαργαρίτα”, 2014.

<i>The Master and Margarita</i>, 2014

“Ο φύλακας του φάρου”, 2014.

<i>The Lighthouse Keeper's Cottage</i>, 2014

“Το σκοτάδι ανατέλλει”, 2014.

<i>The Dark is Rising</i>, 2014

Αγριολούλουδα των βρετανικών νήσων.

<i>Wild Flowers of the British Isles</i>, 2013

Υπάρχουν βέβαια κι έργα, όπως αυτό με τα αγριολούλουδα, που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο βάρος συναισθημάτων. Παίζουν απλά με τα χρώματα, δημιουργώντας ένα ευχάριστο συναίσθημα.

Η Blackwell χρειάζεται να διαβάσει 2 ή και 3 φορές κάθε βιβλίο προτού ξεκινήσει να δουλεύει γι’αυτό. Θέλει να είναι σίγουρη πως έχει κατανοήσει απόλυτα τα όσα θέλει να περάσει στον αναγνώστη, ώστε να κάνει κι αυτή το ίδιο. Συνήθως δουλεύει πάνω σε παλιά, από δεύτερο χέρι βιβλία. Και δημιουργεί τα έργα της “καταστρέφοντας” με τέτοιο τρόπο το χαρτί, ώστε να περάσει το νόημα της ευθραυστότητας της ζωής, των ονείρων και των φιλοδοξιών του ανθρώπου.

“Ματίλντα”, 2014.

<i>Matilda</i>, 2014

Ice Maiden, 2014

<i>The Ice Maiden</i>, 2014

Με λεπτομέρεια, ευαισθησία αλλά και πιστή προσήλωση στο θέμα του εκάστοτε βιβλίου που αποτελεί τη βάση για το έργο της, καταφέρνει να μας μεταφέρει σε ένα μυθικό περιβάλλον. Δε χωρά αμφιβολία, λοιπόν, πως η Blackwell καταφέρνει να δημιουργήσει πραγματικά έργα τέχνης.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button