Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Το χιούμορ βοηθάει την καρδιά; Τι υποστηρίζουν ειδικοί της AHA

Όταν πρόκειται για την καρδιακή νόσο, ορισμένες λαϊκές εκφράσεις, όπως «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο», έχουν πραγματικά θέση, υποστηρίζουν ειδικοί της Αμερικανικής Εταιρίας Καρδιάς (AHA).
«Οι έρευνες δείχνουν ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες και τη φλεγμονή των αρτηριών και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης», επισημαίνει η Suzanne Steinbaum, D. Ο, καρδιολόγος και διευθύντρια τμήματος για τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες, στο Νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη και εκπρόσωπος του κινήματος Go Red for Women, της AHA. «Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να γελάτε, ωθείστε να αισθανθείτε καλύτερα», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ευεργετικές συνέπειες του γέλιου έχει βρεθεί ότι διαρκούν μέχρι και 24 ώρες και αυτό είναι ένας καλός λόγος για να γελάμε καθημερινά.
Παράλληλα, έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με καρδιακή νόσο είναι 40 % λιγότερο πιθανό να γελάσουν από ό, τι εκείνα που δεν ανήκουν σε αυτήν την ομάδα του πληθυσμού.
«Το γέλιο φαίνεται να έχει ένα θαυμάσιο χαρακτηριστικό που βελτιώνει την υγεία. Μειώνει το στρες και το άγχος και μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία», συμφωνεί ο Barry Jacobs, Psy.D., κλινικός ψυχολόγος και εθνικός εκπρόσωπος για τη φροντίδα της οικογένειας της AHA. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε την αίσθηση ότι το χιούμορ μας κάνει καλό», συμπληρώνει.
Η έρευνα σχετικά την επίδραση του χιούμορ στην υγεία της καρδιάς  είναι περιορισμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Jacobs, τα τελευταία 40 χρόνια, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ορισμένους τύπους προσωπικότητας (π.χ. εκείνοι που είναι εχθρικοί και θυμωμένοι) έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου.  «Αν το γέλιο είναι το αντίθετο του θυμού, είναι εύλογο ότι οι άνθρωποι με μια καλύτερη αίσθηση του χιούμορ μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», εκτιμά ο δρ Jacobs.
Επιπλέον, έρευνα από το  Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ εξέτασε την κυκλοφορία στα αιμοφόρα αγγεία σε δύο ομάδες ατόμων που παρακολούθησαν διαφορετικά είδη ταινιών. Η μια ομάδα παρακολουθούσε στρεσογόνα τμήματα της πολεμικής ταινίας «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», ενώ η άλλη παρακολουθούσε τμήματα της κωμωδίας «Κάτι τρέχει με τη Μαίρη».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έβλεπαν την ταινία «Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν», παρουσίασαν αγγειοσύσπαση και η κυκλοφορία μειώθηκε. Σε όσους παρακολουθούσαν την κωμωδία, τα αγγεία διαστάλθηκαν και η κυκλοφορία αυξήθηκε.
«Μια διάσημη ιστορία για τη δύναμη του χιούμορ προέρχεται από τον Norman Cousins, δημοσιογράφο και συγγραφέα του το βιβλίου “Ανατομία μιας ασθένειας όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή”»,  είπε ο δρ Jacobs. «Ο Cousins κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αφού προσβλήθηκε από μια σοβαρή ασθένεια στη δεκαετία του 1960, η παρακολούθηση αστείων ταινιών τον βοήθησε να βελτιώσει την κατάστασή του».
«Ίσως το γέλιο θα έπρεπε να συνταγογραφείται ως μέσο πρόληψης της καρδιακής νόσου», επισημαίνει η δρ Steinbaum. «Αναρωτιέμαι, αν μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους ότι το γέλιο είναι σαν ένα φάρμακο».
«Τελικά, το να βλέπει κανείς την αστεία πλευρά της ζωής και να βλέπει το φώς ακόμα και σε μια δύσκολη κατάσταση είναι ευεργετικό. Όλοι μας πρέπει να γελάμε περισσότερο», καταλήγει ο Δρ Jacobs.
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button