Το ρομπότ που «ενώνει» τους νοσηλευόμενους με COVID-19 με τους δικούς τους
Επιτρέπει στους ασθενείς που βρίσκονται απομονωμένοι στο νοσοκομείο να επικοινωνούν μέσω βιντεοκλήσης με συγγενείς και φίλους τους
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μάλαγα (UMA) σχεδίασαν ένα ρομπότ το οποίο επιτρέπει στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε απομόνωση, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους. Στόχος των επιστημόνων είναι το ρομπότ τους να προσφέρει σημαντική «τόνωση» της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών διευκολύνοντας παράλληλα το έργο του προσωπικού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.
«Το ρομπότ μας επιτρέπει σε άτομα που είναι απομονωμένα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου να έχουν μια βιντεοκλήση με συγγενείς και φίλους εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων ατόμων. Κάθε ασθενής μπορεί να λάβει τις υπηρεσίες του ασχέτως της ικανότητάς του να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες» ανέφερε ο Χουάν Πέδρο Μπαντέρα Ρούμπιο, καθηγητής στη Σχολή Τηλεπικοινωνιών του UMA και συντονιστής του προγράμματος ανάπτυξης του νέου ρομπότ.
Η εύκολη διαδικασία
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η διαδικασία είναι η ακόλουθη: ένας συγγενής ή ένας φίλος του νοσηλευόμενου κλείνει μια ώρα για βιντεοκλήση μέσω μιας απλής διαδικτυακής πλατφόρμας. Οταν φθάσει η ώρα της κλήσης, το ρομπότ πηγαίνει μόνο του στον ειδικό χώρο απολύμανσης, με βάση τα πρωτόκολλα. Στη συνέχεια μπαίνει στο δωμάτιο του νοσηλευόμενου και ξεκινά τη βιντεοκλήση στην προγραμματισμένη ώρα. Οταν η κλήση τελειώσει, βγαίνει από το δωμάτιο, απολυμαίνεται ξανά και αποσύρεται στη θέση του για… ξεκούραση.
Και σε ρόλο «ντελάλη»
Το ρομπότ των επιστημόνων από τη Μάλαγα έχει ύψος λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο και κυλινδρικό σώμα. Διαθέτει απλές εκφραστικές ικανότητες, την ικανότητα για οπτικοακουστική επικοινωνία ενώ παράλληλα μπορεί να κινείται αυτόνομα μέσα στον χώρο. Με αυτές τις ικανότητες μπορεί επίσης μεταξύ άλλων να παίξει τον ρόλο του «ντελάλη» σε χώρους όπως τα γηροκομεία ενημερώνοντας για κοινές δραστηριότητες ή προσφέροντας στους ηλικιωμένους στιγμές χαράς δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βλέπουν και να μοιράζονται φωτογραφίες.
Απαλή κίνηση και… κοινωνική αποστασιοποίηση
Οι επιστήμονες έδωσαν μάλιστα ιδιαίτερη βάση στην πλοήγηση του ρομπότ εντός των χώρων. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε ο δρ Μπαντέρα Ρούμπιο, ένα ρομπότ που κινείται σε χώρους με πολύ κόσμο δεν μπορεί να πηγαινοέρχεται ασταμάτητα ανάμεσα σε άτομα που μιλούν ή να τα πλησιάζει πολύ, να κινείται γρήγορα ή να σταματά απότομα σε διαδρόμους μπλοκάροντας τον δρόμο όσων περπατούν.
Με βάση αυτή τη προσέγγιση, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε πειράματα και όπως είδε, είναι άκρως σημαντικό, το ρομπότ να προχωρά ήρεμα και με «απαλές» κινήσεις, κάτι που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας που κάνει ενώ παράλληλα αυξάνει την κοινωνική αποδοχή απέναντί του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το να κρατά το ρομπότ επαρκή απόσταση από τους ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους κινείται.
Σε λίγους μήνες στη δράση
Παρότι τα ρομπότ δεν έχουν μπει επισήμως σε νοσοκομεία και γηροκομεία στην εποχή της πανδημίας, έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής ορισμένες επιτυχημένες πιλοτικές μελέτες με χρήση τους. Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες το ρομπότ των ειδικών του Πανεπιστημίου της Μάλαγα θα αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε νοσηλευόμενους και ηλικιωμένους.
Σημειώνεται ότι στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος συνεργάστηκαν επίσης εκτός από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μάλαγα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης, του Πανεπιστημίου της Χαέν στην Ανδαλουσία, του Πανεπιστημίου της Τρουά στη Γαλλία και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Virgen del Rocio στη Σεβίλλη.
tovima.gr