Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Το «Ιερό Δισκοπότηρο» της NASA: Βρέθηκε ηλιακό σύστημα που θα μπορούσε να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή [εικόνες]

Νέους ορίζοντες στην επιστήμη της αστρονομίας, αλλά και στην ανθρωπότητα, ανοίγει η ανακάλυψη πλανητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής.

Οπως ανακοίνωσε χθες η NASA, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο ηλιακό σύστημα με επτά πλανήτες που μοιάζουν στη Γη και στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.

Τουλάχιστον τρεις από αυτούς τους πλανήτες αποτελούν το «Ιερό Δισκοπότηρο» για τους αστρονόμους, γιατί σε αυτούς οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε εξωγήινη ζωή να ανθίσει, όπως είπαν οι επιστήμονες. Κανένα άλλο τέτοιο σύστημα δεν είχε βρεθεί στο παρελθόν με τόσους βραχώδεις και σε ίδιο μέγεθος με τη Γη πλανήτες.

Μάλιστα, οι ερευνητές ενδεχομένως να μπορέσουν σε λίγο καιρό να βρουν αποδείξεις ζωής σε αυτούς τους πλανήτες. «Η ανακάλυψη πολλών βραχωδών πλανητών με θερμοκρασίες που επιτρέπουν την ύπαρξη τρεχούμενου νερού κάνει αυτό το εκπληκτικό σύστημα να φαντάζει ως εξαιρετικός μελλοντικός στόχος στην αναζήτηση ζωής», είπε ο Βρετανός αστρονόμος Chris Copperwheat, μέλος της διεθνούς ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία ελπίζουμε νε μάθουμε αν υπάρχει ζωή σε αυτούς τους πλανήτες», είπε, από την πλευρά του, ο ερευνητής Amaury Triaud, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Κέμπριτζ.

Αλλά ακόμα κι αν δεν βρεθεί ποτέ ζωή στο σύστημα Trappist-1, μπορεί να αναπτυχθεί εκεί. Και αυτό διότι ο Ήλιος του συστήματος είναι πολύ νέος: ακόμα και όταν ο δικός μας Ήλιος μείνει από καύσιμα και το ηλιακό μας σύστημα καταστραφεί, ο Ήλιος του Trappist-1 θα είναι στα πρώτα χρόνια της βρεφικής του ηλικίας!

«Το να βρούμε μια νέα Γη, έναν νέο πλανήτη που να υποστηρίζει τη ζωή, δεν είναι πλέον ζήτημα του “αν”, αλλά του “πότε”», ειπώθηκε χαρακτηριστικά χθες, στη συνέντευξη που παραχώρησε η NASA. Οπως και να ‘χει, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία του ανθρώπου. 39 έτη φωτός μακριά από τη Γη, υπάρχει ένα εντελώς νέο ηλιακό σύστημα με 7 πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Αυτοί οι επτά πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι νάνο. Είναι κυρίως βραχώδεις πλανήτες, αλλά τρεις από αυτούς μπορεί να έχουν ωκεανούς. Οι πλανήτες εντοπίστηκαν με τη χρήση του Spitzer, του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA, και μερικά ακόμα επίγεια μέσα. «Οι πλανήτες είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και αρκετά κοντά στο άστρο γύρω από το οποίο κινούνται, κάτι που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την τροχιά των φυσικών δορυφόρων του δικού μας πλανήτη Ερμή», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Michael Gillon.

Πλέον, το επόμενο βήμα είναι η διακρίβωση τού αν υπάρχει ατμόσφαιρα σε αυτούς τους πλανήτες. Ο αστρονόμος Martin Rees ισχυρίζεται πως αυτό είναι μόνο η αρχή: «Υπάρχουν πολλοί πλανήτες εκεί έξω που μπορούν να υποστηρίξουν ζωή και περιμένουν να ανακαλυφθούν»…

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button