Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Το ΔΝΤ βλέπει «εφιαλτικό σενάριο διάλυσης» ευρωζώνης και ΕΕ – Πρώτη φορά εκφράζονται τέτοιοι φόβοι από το Ταμείο

Λίγους μήνες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μορίς Ομπστφελν δεν κρύβει την αγωνία του για πιθανή διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της ΕΕ! Και είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ εκφράζει τέτοιες απόψεις…

Η προσφυγική κρίση αλλά και η απειλή της Βρετανίας να αποχωρήσει τη στιγμή που η οικονομία της περιοχής είναι εύθραυστη, είναι μόνο μερικές “σκανδάλες” που μπορεί να πυροδοτήσουν την διάλυση του νυν δυτικοευρωπαϊκού οικοδομήματος της ΕΕ που περιστοιχίζεται από κάποιες βαλκανικές και ανατολικές χώρες.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ομπστφελντ, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για ένα «εφιαλτικό σενάριο» στο οποίο διάφορες πιέσεις απειλούν να αποδυναμώσουν τους οικονομικούς δεσμούς της Ευρώπης.

«Ανησυχώ πολύ για την ισχυρή τάση στην Ευρώπη για την υπαναχώρηση από την ενοποίηση της αγοράς», τόνισε. «Ενας παράγοντας είναι η προσφυγική κρίση, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση στα ανοιχτά σύνορα και την κινητικότητα των εργαζομένων», εξήγησε. «Υπάρχει επίσης μεγάλη πολιτική πίεση από πλευράς συνητρητικών πολιτών για να χαλαρώσει η σφικτή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα μπορούσε να ακυρώσει μεγάλο μέρος της οικονομικής ενοποίησης που έχει επιτευχθεί. Τα πράγματα δεν πάνε καλά», πρόσθεσε.

Ο 63χρονος οικονομολόγος επεσήμανε όμως ότι υπάρχουν και άλλες πιέσεις που προκαλούν προβλήματα στο μπλοκ της ΕΕ των 28. «Ενα άλλο προφανές πρόβλημα είναι η πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Αν συμβεί αυτό θα έχει κοσμοϊστοικές συνέπειες. Δεν θα αντέξει τον οικοδόμημα της ΕΕ», σημείωσε ο άνθρωπος που κλήθηκε το Σεπτέμβριο να αντικαταστήσει τον Ολιβιέρ Μπλανσάρ στο ΔΝΤ.

Πέρα από την Ευρώπη, ο Ομπστφελντ επεσήμανε ότι μία τεράστια οικονομική απειλή είναι και η κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ενόψει της παγκόσμιας συνόδου στο Παρίσι ότι οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για πρόβλημα συλλογικής δράσης. «Αν δεν λυθεί, μπορεί να απειλήσει τον πληθυσμό τους και να κρύβει μακροοικονομικούς κινδύνους», υπογράμμισε ο οικονομολόγος.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button