Ενδιαφέροντα
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μετά το έμφραγμα
Η ζωή μετά το έμφραγμα διέπεται από κανόνες που αυξάνουν σημαντικά τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.
Ένας από αυτούς είναι η διατροφή, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει άφθονες φυτικές ίνες.
Σχετική μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν περάσει έμφραγμα και έτρωγαν άφθονες φυτικές ίνες, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να είναι ζωντανοί εννέα χρόνια αργότερα.
Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια, συσχετίσθηκε με μείωση κατά 15% στον κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια της 9ετίας.
Ιδανικές πηγές φυτικών ινών αποτελούν τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ειδικότερα, ένα πορτοκάλι έχει 3 γρ. φυτικών ινών, ένα αχλάδι με τη φλούδα 5,1 γρ., ένα μπολ πίτουρο 10 γρ., ένα μπολ μούσλι 3,5 γρ. και δύο φέτες (60 γρ.) ψωμί ολικής αλέσεως 4,2 γρ. φυτικών ινών.
Αντίστοιχα, 200 γραμμάρια μαγειρεμένες φακές παρέχουν 15,6 γρ. φυτικών ινών, 200 γρ. μαγειρεμένη φάβα 16,3 γρ. και μία μέτρια μαγειρεμένη αγκινάρα 10,3 γρ., σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Είχαν επίσης κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επόμενο, μοιραίο έμφραγμα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν τους εμφραγματίες επειδή μειώνουν τη χοληστερόλη και παρέχουν πολλά άλλα οφέλη στην υγεία.